Afrikaantje pesten

Zuid-Afrika lijkt mij een mooi land. Ik stel me uitgestrekte vlakten voor waar je volop kunt genieten van een grote verzameling wilde dieren en een prachtige natuur. Zou Sepp Blatter daar vorige week ook aan gedacht hebben? Sepp is voorzitter van de FIFA en in die rol afgelopen vrijdag aanwezig in Kaapstad bij de loting van het wereldkampioenschap voetbal. Volgend jaar wordt er weer gevoetbald om de bal van goud en voor het eerst vindt dit plaats op het continent Afrika. Het principe van een loting is mij volkomen duidelijk. Je pakt een lootje uit bak A en eentje uit bak B en dan weet je tegen wie je moet spelen. Wat mij echter niet duidelijk is, is de zielige poppenkast die daarmee gepaard gaat. Een loting is niet bepaald een gebeurtenis waar je heel erg opgewonden van wordt. Witte balletjes met een papiertje erin die in een glazen bol liggen te wachten tot ze eruit gehaald worden. Daarna volgen vaak de inhoudelijk sterke reacties op de uitkomsten. Denk aan opmerkingen als ‘deze loting mogen we niet onderschatten’ of ‘we zullen waakzaam moeten zijn’. De yuppenkliek van de FIFA vindt de loting wél spannend en maakt er daarom een grootse happening van. Het is natuurlijk héél erg belangrijk voor iedereen om te weten bij welke landen je in de groep zit. En dus worden alle belangrijke mensen uit het voetbalwereldje en voorál de mensen die zichzelf belangrijk vinden, ingevlogen om het schitterende schouwspel van de loting bij te wonen. Zodra de camera’s op deze lieden gericht zijn weten ze niet hoe gauw ze moeten roepen dat het zo fantastisch is voor het Afrikaanse volk dat het voetbal eindelijk op hun grondgebied plaatsvindt. Nou, wat is de ‘echte’ Zuid-Afrikaan er blij mee, ik heb de beelden gezien.

Daar waar de grijze elite langzaam over de rode loper richting de zaal schrijdt, staan de hongernegers buiten de hekken toe te kijken. Watertandend kijken Oom Tom en zijn kornuiten toe hoe al die omhooggevallen trainers met hun gelifte vrouwen grijnzend aansluiten in de rij voor het uitbundige buffetdiner. En het eten is me toch lekker in Afrika! Heerlijk die inheemse, met veel zorg geplukte vruchten. Een journalist vraagt buiten één van de locals tussen de tralies van het hek door of hij ook zo dolgelukkig is dat het voetbal eindelijk ‘thuis’ is. De man antwoordt verontwaardigd dat hij ook graag binnen had gezeten en had kunnen zien hoe de charmante Charlize Theron de lootjes uit de glazen bol haalde, maar dat hij slechts een gewoon arm Afrikaantje is en dat hij waarschijnlijk alleen maar het uitzicht verpest voor de televisiekijkers. Jammer voor hem. Binnen probeert Sepp zijn genodigden te amuseren met Zakumi, de officiële mascotte van het WK. Deze geestige luipaard is waarschijnlijk het meest pure wat ze te zien krijgen van Zuid-Afrika voordat iedereen weer naar huis vliegt in zijn privéjet. Ik kan niet wachten tot het feest begint in juni.

\"\"

\’

6 thoughts on “Afrikaantje pesten

 1. Tijd voor aandacht voor la Paay … met plaatje … ben nogal visueel ingesteld :-)

 2. Willem ik snap niet helemaal wat je in dit stukje wilt zeggen. Het WK had daar niet georganiseerd moeten worden?

 3. Natuurlijk moet het WK daar wel gehouden worden! Maar ze moeten niet zo hard roepen dat het zo goed is voor het Afrikaanse volk als ze bij zoiets idioots als een loting al die zogenaamde ‘belangrijke mensen voor het voetbal’ zo enorm in de watten leggen, terwijl de gewone Afrikaan als een arme ziel mag toekijken. Wees dan een vent en reserveer de eerste 3 rijen van zo’n zaal waar de loting is voor de allerarmste inwoners.

 4. Ik stel me uitgestrekte vlakten voor waar je volop kunt genieten van een grote verzameling wilde dieren en een prachtige natuur.

  Hoezo “Ik stel me voor…“, jij bent er geweest!!! Je hoeft het je niet voor te stellen, jij weet het!

 5. Snap je punt in de comments, maar een beetje onzinnig dunkt mij, want ook bij de lotingen in de rijke landen zit het gepeupel er niet bij mij….Ik zie het al voor me mocht de loting in NL plaats vinden. Inwoners van Overvecht, de Schilderswijk en Kanaleneiland die op de eerste rij zitten. Wat een feest.

  Dat ze er niet bij zitten, vind ik niet zo triest en zeker niet erg. Wat wel stuitend is, en dat zou je weten als je het nieuws en documentaires volgt, is dat die arme inwoners van afrika op lokale merchandising die ze maken totaal niet mogen afstemmen op het WK zodat ze daar nog een stuiver aan kunnen verdienen. Zelfs het jaartal 2010 en alles wat maar lijkt op een voetbal, FIFA, het WK en weet al niet meer mogen zij niet gebruiken en bij overtreding worden ze onherroepelijk in de gevangenis gesmeten met een dikke boete er overheen.

  De bevolking wordt er niet beter van, althans, de arme bevolking en dat had de strekking van jouw post moeten zijn, want het interesseert werkelijk niemand een biet wie er bij die loting zitten.

 6. En oh ja, die post over Paay laat maar achterwege. Al genoeg gezegd daarover en zoals Theo Maassen het zo mooi zei….degene die dat graag willen zien, zijn necrofiel. Succes Bas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>