Belgen zijn droevige recordhouders

Vorige week stemde ik af op het Belgische Journaal en zag een grote schare bijna naakte mensen op een Brussels plein met een glas champagne in de hand. Dat zag er op de Nederlandse televisie net zo vreemd uit, maar tóch kijk ik liever naar de Belgische. Heeft te maken met het accent. Als Sacha de Boer mij iets vertelt over een auto-ongeluk met een zwaar gewonde denk ik direct aan iemand met een gebroken nek en een gapende hoofdwond. Als een Vlaamse presentatrice hetzelfde nieuwsbericht brengt, denk ik dat het slachtoffer zijn knie heeft gestoten tegen het dashboard.

Met gefronste wenkbrauwen zag ik de blote bende in Brussel op mijn televisiescherm heen en weer schuifelen. Slechts gehuld in groezelige boxershorts en afgedragen strings stonden honderden Belgen driftig te keuvelen in de kou. Ik zag vrouwen met stalactieten, waar grotten in de Ardennen nog een puntje aan kunnen zuigen. Er verschenen mannen in beeld met benen, die nog het meeste weg hadden van ongebakken reuzenpatatten. Het leek ze niet te deren, ze hadden wat te vieren. En niet zomaar iets!

België verbrak afgelopen donderdag het wereldrecord regeringsonderhandelen. Geen land ter wereld deed er ooit langer over om een kabinet te formeren dan onze Zuiderburen. Een prestatie van formaat. Iets waarvoor je halfnaakt de champagne open trekt. Zelfs het na de val van Saddam Hoessein intens verdeelde Irak deed er korter over om een nieuwe regering samen te stellen. Hoe triest het nieuws ook is, de Belgen buigen het om tot iets positiefs: ze zijn weer eens ergens de beste in! Na de grootste verzameling van voorwerpen met lieveheersbeestjesmotief (3.531 stuks) en de langste salami (1.152 meter en 16 centimeter), hebben de Belgen een nieuw record: 249 dagen zonder regering.

Maar de blotebillenparade in Brussel is een schijnvertoning. Een ludieke actie om de aandacht van hun bestuurders te trekken. In werkelijkheid zijn de Belgen diep bedroefd en willen ze hun record helemaal niet vieren. ‘s Avonds kijken ze naar het nieuws en zien beelden van hevige volksopstanden tegen regeringen in diverse Arabische landen. De Belgen hebben een blik in de ogen alsof er een grote schaal met heerlijke malse ossenhaasjes in de vuilcontainer wordt gekieperd. Ze zuchten en het enige wat in ze op komt is: “Oh oh, hádden wij maar een regering waar we het vertrek van kunnen eisen.”

7 thoughts on “Belgen zijn droevige recordhouders

 1. Ale, voorwaar geen slecht vergelijk, manneke. Zeker en vast dat onze Zuiderbuurtjes ‘t ludiek oplossen, liefst in de blote billekes, met een heerlijk hapje, een pilske en een glas Champagne, dat verzacht de ergste koude.

 2. Jij bent de beste….!! Pracht slot!
  Wel allemaal gaan stemmen volgende week.

 3. En tot overmaat van ramp nog 2x van AJAX verliezen ook.
  Als Belg zou je je bijna Nederlander wensen.

 4. Ge gaat over de grens manneke! ‘t is fraai wa den ambetante uit te hangen over mijn schoon landje, maar hij is wel keigoed geschreven!
  nen dikke proficiat!

  Lowie

 5. Dat record hebben we! Dat stukje bloot ook. Dat stukje ossehaasje ook!
  Maar stel je voor dat we een ultrarechtse partij on onze regering hadden?!! ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>