De Urker drooglegging

Ik dacht dat ik hem niet goed verstond. Maar hij zei het echt! Jaap Kroon, de burgemeester van Urk, wil de supermarkten gaan  verbieden om bier te verkopen. Dus geen verkoopverbod gericht op de drinkende jeugd, maar een drooglegging voor het hele eiland. Toen ik de beste man op TV zag, kreeg ik meteen een beetje medelijden met hem. Burgervader zijn van Urk lijkt me zachtst gezegd al niet het leukste baantje, maar als je dan ook nog eens met een voorstel als dit landelijke publiciteit scoort, is het wel heel droevig met je gesteld. Was er dan helemaal niemand die hem even kon vertellen dat zo’n mediaoptreden zijn imago en dat van het dorp, voor zover mogelijk, nòg zwaarder zou beschadigen? Sowieso loop ik niet warm voor een romantisch weekendje Urk, maar nu is die drang zeker tot nul gereduceerd. Redenen? Een bloeiende cocaïnehandel, een tienermoord en teveel onverstaanbare mensen. Daar komt nu wellicht nog een lullig verkoopverbod van bier bij. Heb gehoord dat Jaap nog gaat vertellen dat ook de aardappelkroketjes en de kipvingers in de ban worden gedaan om overgewicht aan te pakken. En dan volgen natuurlijk ook gauw de sigaretten, die binnenkort alleen te krijgen zijn op doktersadvies. Over mayonaise en Joppiesaus wordt nog druk vergaderd. Ik moet grinniken bij het idee. Stoere vissers komen van hun schuit af en kunnen na een dag zwoegen alleen kiezen uit Yogho Yogho en Taksi in de C1000 om hun vangst van de dag mee te vieren. Proost! Urkers staan niet bepaald bekend om de wil zich ergens buiten het vissersdorp te vestigen, maar als gevolg van een bierschaarste zie ik nu toch een flinke exodus opdoemen.

Goed, de jeugd zuipt teveel. En niet alleen in Urk. En eigenlijk ook niet alleen de jeugd. Keten lopen over van het gouden vocht, de AA heeft al tijden een ledenstop en er vallen steeds meer slachtoffers in het verkeer door drankmisbruik. Maar het omgaan met alcohol begint en eindigt in de allereerste plaats bij jezelf. Een kater went nooit, maar ik heb het nimmer in mijn hoofd gehaald om de drankleverancier daar de schuld van te geven. Wèl van het feit dat mijn portemonnee altijd zo snel leeg is trouwens. Wordt straks misschien de Urker buurtsuper aangeklaagd, omdat daar tòch een biertje werd verkocht, dat een ziekenhuisopname van een puisterige puber tot gevolg had? Of opent de burgemeester de jacht op busjes van Albert.nl als hij er eindelijk achter komt dat je je boodschappen ook gewoon op internet kunt bestellen en thuis kunt laten bezorgen? Ik pleit voor eigen verantwoordelijkheid, zowel voor jong als voor oud. Kun je die niet dragen, dan ook niet piepen dat je daar flink op aangesproken en indien nodig voor gestraft wordt. Kun je niet tegen drank en ga je rare dingen doen na een paar biertjes, dan volgt een hard lik-op-stukbeleid. Bij voorkeur in een koude cel, maar een maandje huisarrest bij burgemeester Jaap behoort wat mij betreft ook tot de mogelijkheden. Dan leer je het wel af!

\"\"

13 thoughts on “De Urker drooglegging

 1. die taksi voelde toch als een persoonlijke aanval kerel…
  sinds wanneer ben jij trouwens zo gericht op de autoriteiten? eigen verantwoordelijkheid nemen? geloof dat ik nog steeds 8 euro van jouw werkgever krijg, die geen verantwoordelijkheid wil nemen !!!

 2. @Arjen; wordt het niet een beetje simpel om zelfs bij columns die niet over reizen/het weer gaan, de werkgever van de beste jongen erbij te halen :) ?

  Heb genoten van je column maar ik ben nog bezig een mening te vormen over deze kwestie. Geldt voor meer kwesties. Denk niet dat ik daar ooit nog op terugkom. Maar toch.

 3. Wow, ben het een keer eens met je JW…de betutteling van de overheid slaat veel te ver door. Eigen verantwoordelijkheid indeed en anders zit je maar op de blaren.

  En welke volwassen vent drinkt nou in godsnaam Taksi? Wil je te jonge meisjes verleiden in de kroeg of zo ;-)

 4. En tip voor Arjen…als je zoveel te zeuren hebt over de NS schrijf dan eens zelf een artikel daarover…en die 8 euro kan nog wel ff duren, JW’s salaris moet betaald worden nog :p

 5. Het is toch de nationale sport in Nederland om de verantwoording voor eigen dommigheid en fouten bij een ander neer te leggen(het liefst de staat of anders grote bedrijven). Maar het droogleggen van Urk is een beetje een non-discussie want sinds Urk geen eiland meer is kan de jeugd vrij eenvoudig op de brommert naar Emmeloord stappen om daar het geliefde pilsje te halen.

  Offtopic, ik ben het eens met Arjen, ik heb nog 39,96 tegoed van de werkgever van JW. Ik ga er vanuit dat dit voor 5 februari gestort gaat worden omdat anders de pokeravond het moet doen met 1 kratje bier ipv de gebruikelijke 5. Natuurlijk zal ik deze in Urk bij de plaatselijke super halen.

 6. Gerben! Heb je wel eens Taksi gedronken na je +/- 12e (Lees: nadat je voor het flink aan het bier bent gegaan)? Er werkt namelijk echt (bijna) niets beter tegen een kater dan een flink glas (of 2, 3) Taksi op een brakke maag! N.B.: daarna een paar uur niet bewegen i.v.m. klotsbuik..

 7. Fascinerend toch al die tips tegen katers. Nu is het zo dat ik in de Quest las met wetenschappelijke onderbouwing dat er niets beter werkt tegen een kater dan een paracetamol, veel water en slaap en dat is voor nog altijd de beste remedie om te herstellen van een kater van die vijf biertjes die ik gedronken heb ;-)

  Taksi associer ik voornamelijk met moeders die hun kleine kind iets lekkers geven omdat ze hun huiswerk hebben gemaakt of zo en niet als anti-kater middel.

  @ Iwan….minimaal vijf kratten bier dus, sterke drank, good foods en jouw vrouwe die ons op onze wenken voorziet van deze versnaperingen. En mocht iemand behoefte hebben, bij de buurman kunnen toch overige geestverruimende middelen gehaald worden ;-) ?

 8. Om de kater voor te blijven Gerben krijg jij van mij een paracetamol als eten, veel water tijdens het spel, en de mogelijkheid een uiltje te knappen in het logeerbed. Je bent dan wetenschappelijk verantwoord bezig en een verhoogt de kans om niet al je geld te verliezen. Wat betreft de geestverruimende hobby van de buurman, ik vind internet niet de plek om JW hier van te beschuldigen.

  Ps, Als ik mijn vrouw zover heb dat ze mij op mijn wenken bedient laat ik het je weten. Tot nu toe krijg ik alleen een heel smerige blik als ik de opmerking plaats “schatje, dat bier komt zichzelf niet brengen”.

 9. Toch grappig hoe de comments uitmonden in een discussie over katers en pokeren, terwijl mn column er juist over ging dat Urkers spoedig nooit meer een kater zullen hebben. Ik verdenk de burgemeester van Urk ervan ook een voorstel tegen pokeractiviteiten voor te bereiden…

  @Iwan: Urk is idd geen eiland, I know, maar aangezien de bewoners dat zelf zo ervaren heb ik dat er zo in gezet…

 10. De variant “Guns don’t kill people, people kill people” is hierop van toepassing, denk ik. Als die dino’s het willen staan ze zelfs van Taksi op hun kop. Als zij maar niet naar Utreg gaan exodussen….;-)

 11. Ik moet bij die slogan van de NRA toch altijd even aan Chris Rock denken met zijn stukje over bullet control.

  @JW was meer dat die burgermeester dat was vergeten

 12. Net of alleen de Urkers teveel zuipen en snuiven. Je denkt wel dat je zo goed weet wat daar allemaa speelt maar ik denk niet dat je er ooit bent geweest. Doe eerst es wat meer onderzoek voordat je weer zo’n waardeloos stuk schrijft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>