Duidelijke taal

“Goedenavond meneer Balkenende, fijn dat u weer aan wilt schuiven voor het wekelijkse vraaggesprek.”
“Ook een goedenavond meneer Hagens, ik vind het altijd prettig om hier te mogen zijn.”
“Wilt u een kopje koffie?”
“Grappig dat u dat vraagt. Het is namelijk zo dat ik vaak om deze tijd gebruik maak van een kop vers gezette koffie, maar ik kom er helaas lang niet altijd aan toe. En soms heb ik na een lang debat simpelweg behoefte aan een blikje fris om mijn suikerspiegel op orde te brengen. ”
“Beantwoordt u mijn vraag nu met een ja of een nee?”
“Dat is maar net hoe u het bekijkt. Op een gewone vrijdag, waar er overigens niet zoveel van zijn voor een minister president, kijk ik om 8 uur het Journaal met Bianca en doorgaans drinken we dan koffie. Het was deze week echter zeker geen gewone week, maar nu ik hier zo met u zit, neig ik er toch naar om een kopje koffie te nemen.”
“Mooi, gebruikt u iets in de koffie? “
“U moet u goed beseffen dat er altijd meerdere oogpunten zijn van waaruit een dergelijke vraag kan worden belicht. Het is zo dat het normaliter mijn voorkeur heeft om alleen voor melk in de koffie te kiezen, maar het komt ook voor dat ik in bepaalde situaties kies voor een combinatie van suiker en melk.”
“Duidelijk, beide zaken staan voor u. Om geen kostbare tijd te verliezen wil ik graag door naar de eerste vraag. Wat is de status van het opstellen van een reactie op het rapport van de commissie Davids?”
“Laat ik voorop stellen dat het voor ons allen een roerige tijd is. We hebben te maken met een langdurige economische crisis en daarnaast spelen er tal van zaken die de hoogste aandacht van de regering verdienen. Het rapport waar u op doelt is daar één van en met de coalitiepartners doen we onze best om daar voor alle partijen op een passende wijze op te reageren.”
“Ehh, juist ja. Andere vraag dan maar: bent u voor of tegen verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan?”
“Weet u, ik heb grote bewondering voor de Afghaanse samenleving die voor een groot deel bestaat uit moedige mensen, die uit de grond van hun hart het land weer willen opbouwen. Ik ben zeer trots op de bijdrage die Nederland tot nu toe heeft gehad bij de wederopbouw van het land. Momenteel zijn we in Den Haag hard bezig met nadenken over deze kwestie.”
“Aha. Laatste vraag: vindt de vervolging van de heer Wilders een goede of een slechte zaak?”
“Het is natuurlijk zo dat de heer Wilders vaak een mening verkondigt, die niet strookt met mijn persoonlijke opvattingen. De PVV doet het de laatste maanden erg goed in de peilingen en de zaak tegen de heer Wilders levert hen ook de nodige publiciteit op.”
“Dank voor uw tijd meneer Balkenende, duidelijk verhaal. De kijker is een stuk wijzer geworden over de gang van zaken in politiek Den Haag. Mag ik u een fijn weekend wensen?”
“Doorgaans geniet ik erg van de weekenden zonder verplichtingen, maar vaak is het zo dat de politieke plicht roept en dat gaat dan ten koste van mijn privéleven.”

\"\"

5 thoughts on “Duidelijke taal

 1. En helaas moeten we nu al 2 weken wachten op de brief …. zoals Jan Mulder zei :”Een brief die zowel rond als vierkant moet zijn om de lieve vrede te bewaren”.

  Waar maken we ons druk over ? We zouden belasting in moeten houden vanwege deze farce !!

  Opstand !!

 2. het is bijna een stemadvies om juist niet voor het cda te stemmen. Je kunt je afvragen of het ligt aan JP of aan het CDA. in ieder geval is het wel tijd voor transparantie op het binnenhof en in de media. het circusvoorstelling duurt al te lang

 3. Het is en blijft een evenwichts- en woordkunstenaar onze Jan Peter.
  Geweldig knap hoe hij telkens weer kans ziet onze coalitie door deze moeilijke tijd te loodsen.
  Toprestatie Jan Peter.
  Oh ja en fijn dat je toch nog naar Vancouver kan.
  Sven zal aardig zijn best moeten doen om jouw topprestaties te evenaren.

 4. @Johan: ik wil geen woordkunstenaar als premier, maar iemand die echt van aanpakken weet. JP gaat met zijn woordkunsten wat mij betreft maar naar Lingo, maar volgens mij heeft dit land behoefte aan een daadkrachtiger persoon als premier! Topprestaties, laat me niet lachen. Als Sven in hetzelfde tempo schaatst als waarin JP een brief aan de Kamer schrijft, kan hij beter vast op een vlucht naar NL stappen.

 5. jp houdt toch niet van speedskating? dacht dat hij van figuurschaatsen zou houden… al dat gedraai ligt hem wel namelijk

  (quote uit de metro van vanochtend)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>