Criminelen horen op straat, niet op YouTube

Woeste Wouter staat al tweeënhalf uur te schoffelen in het park. Hij vraagt zich af hoe het kan dat onkruid zo hard groeit op plekken waar je het niet wilt. Heeft hij nooit begrepen. Wouter staat niet voor zijn lol te tuinieren in de hitte. Hij heeft straf. Taakstraf. Iets met een laffe beroving en een bejaarde.

Het nare voor Wouter is dat iedereen in het park kan zien dat hij iets uitgevreten heeft, omdat hij een oranje hesje aan heeft. Dat is een onderdeel van de straf. ‘Werkt voor de samenleving’ staat er met dikke letters op zijn buik. Je kunt je afvragen waarom belastinginspecteurs die tekst niet op hun overhemd hebben staan. Of politici. Of gemeenteambtenaren. Dat die mensen je er aan herinneren dat ze voor je wérken. Dertig meter verderop bij de grote eik staat een groep pubermeisjes. Ze krijgen Wouter in het vizier en beginnen te lachen. Lang en hard. “Daar staat weer zo’n stumper die zich niet kon gedragen” roept er eentje.

Wouter duikt vol van schaamte in de rozenbottelstruiken om er een leeg pakje sigaretten op te rapen. Zijn gedachtendwalen af naar de gebeurtenissen van de vorige week. Nu hij daar zo op terugkijkt, vindt hij het eigenlijk maar een rare gang van zaken. Eerst beroofde hij die oude vrouw vlak voor het zebrapad van haar handtas. Dat had hij iets slimmer aan moeten pakken, vindt hij nu. Hij was er dan wel als een haas vandoor gegaan met de buit, maar dat oude dametje had hem herkend. Daags na de overval stond de politie voor zijn deur. Gelukkig voor Wouter had een voorbijganger de overval gefilmd en de beelden online gezet. En dat is sinds kort verboden.

Wouter weet ook dat de privacywetgeving tegenwoordig zo in elkaar zit, dat je niet ongestraft meer filmpjes van misdaden op internet mag plaatsen, waarbij de dader herkenbaar in beeld is. Lieden die dat tóch wagen, riskeren boetes tot liefst vijfentwintigduizend euro.

Wouter schiet in de lach als hij aan die filmende voorbijganger denkt. “Ik moet misschien wel tachtig uur schoffelen” denkt Wouter, “maar dat is lang zo erg niet als de torenhoge boete voor die gluiperd die van mij een YouTube-hit durfde te maken!”

2 thoughts on “Criminelen horen op straat, niet op YouTube

  1. Hoe zat dat ook al weer. Je mag geen filmpje op internet zetten maar wel een hesje aan laten trekken waarop iedereen ziet dat je wat hebt uitgevreten.

    Begrijp ik het nu niet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>