Eerste klas Feyenoorders

Zondagmorgen 11:45 uur. Door een toevalligheid zit ik in de trein van Groningen naar Rotterdam. Belangrijk detail: ik bevind me in de eerste klas. Vlak bij mij in de buurt zit een groepje Feyenoord-fans annex boerenpummels uit Gerkesklooster. Dat laatste weet ik niet zeker, maar gok ik omdat ik ze nauwelijks kan verstaan. De jongens dragen afgetrapte gympies, een vale spijkerbroek en een te groot zittende Feyenoord-sweater. Ze zien er dreigend uit met hun norse koppen, waarvan het lijkt alsof ze er uren mee hebben vastgezeten in hun Marshall & Sons maaidorser. Feyenoord moet voetballen en wordt vanmiddag aangebruld door deze schare heikneuters.

Het boer’n heerschap laat duidelijk merken doorgaans op een trekker te zitten in plaats van in de trein. Laat staan dat ze weten hoe zich koest te houden in de eerste klas. Uit een boodschappentas van de Jumbo worden om de haverklap bierblikjes getoverd. De inhoud verdwijnt voor de helft in hun vierkante smoelwerken en voor de andere helft over de vloer. Dat alles gaat gepaard met luide oerkreten. “Boehhh” en “bàààhh” gaat het. De jongens gedragen zich alsof ze na lange tijd zijn vrijgelaten uit hun kooi en zingen uitbundig. Enthousiast gaat het van “Juppie, juppie, juppie, Feyenoord wordt kampioen!” tot   “Johooo, johooo, johooo, Feyenóóóórd!”. Gezellig. De overige reizigers kijken elkaar meewarig aan en schudden het hoofd. Ik schud met hen mee. Het zijn momenten waarop je hoopt dat de conducteur plotseling opduikt en de onbehouwen dorpelingen vermanend aanspreekt. Maar tegelijkertijd weet ik dondersgoed dat conducteurs zulk publiek tegenwoordig liever mijden dan hen op een preek trakteren.

Ik sta stil bij het contrast tussen de prestaties van Feyenoord en de manier van reizen van deze rauwe holbewoners. Ploeterend in de staart van de Eredivisie versus het prinselijke pluche van de eerste klas. Het is alsof je in een chique driedelig maatpak op sollicitatiegesprek gaat voor een baan als rioleringsreiniger. Ik grinnik bij de gedachte en schat in dat de kudde wilde fans in de banken voor mij, te dom is om zich de ironie daarvan ooit te beseffen. Ik kijk nog eens goed naar de onnozele supporters, die inmiddels zwaar aangeschoten en stinkend naar alcohol jubelen dat Feyenoord klaar is voor Europa, en ik weet zeker:  deze fans zitten wél, maar horen níet in de eerste klas. Dat sluit trouwens mooi aan bij hun gevallen helden uit Rotterdam. Die voetballen ook in een hogere klasse dan waar ze eigenlijk thuis horen.

Meer columns op Life is a Bitch!

32 thoughts on “Eerste klas Feyenoorders

 1. Knap dat je bent blijven zitten!
  Leuke column, 1 foutje: de kudde IS te dom.

 2. Leuk stukje, Jan Willem.

  Ben zelf een Ajax-supporter en woon ook in niemandsland. Gelukkig gedraag ik me wel in de trein richting Amsterdam, anders was ik natuurlijk ook voer voor je column.

  Goed stuk en die punchline zorgde voor een glimlach ;-) .

 3. He Mugsy,
  Goed geschreven zeg! Vooral je uitsmijter is briljant!
  Keep doing jouw ding ;-) .
  Gerwin

 4. Vervang Feyenoord door Vinolentia Ventura, trein door leaseauto en eerste klas door villa in de Ardennen en je hebt een verslag van een dispuutsweekend.

  En je zit niet TOEVALLIG in een trein naar Groningen op zondagmorgen.

 5. Waarom op het moment er niet iets van zeggen? maar wachten tot je achter je PC zit en er dan over klagen, zucht.

 6. Ik vond het anders reuze gezellig! Bovendien, als er ruimte over is in de eerste klas mogen ze daar prima zitten.

 7. Yeah…! Wat een heerlijk geschreven stukkie weer! Leest echt lekker weg… Om in de stijl van je column te blijven, ik voorzie een transfer voor jou op zeer korte termijn, de onderhandelingen moeten maar eens geopend worden!!

  Twee kleine opmerkingen… Ik heb mijn twijfels bij aanbrullen… (aanmoedigen/toejuichen/toebrullen?)

  In onderstaande zin is het volgens mij trakteert, aangezien het om zulk publiek(dus 1 groep dus enkelvoud) gaat. Al begin ik alweer te twijfelen nu ik het typ omdat het natuurlijk ook weer op conducteurs kan slaan ;) Fijn wel die Nederlandse taal!

  Maar tegelijkertijd weet ik dondersgoed dat conducteurs zulk publiek tegenwoordig liever mijden dan hen op een preek trakteren.

  HOE DAN OOK, LEKKER STUKKIE WEER!!!

 8. Ja, leuke column (dus ook Feyenoorders kunnen dit wel waarderen).

  Maar ik zie ook nog een foutje :

  “te dom is om zich de ironie daarvan ooit te beseffen”

  Beseffen is geen wederkerig werkwoord, dus het moet zijn :

  te dom is om de ironie daarvan ooit te beseffen

  of :

  te dom is om zich de ironie daarvan ooit te realiseren

  Overigens vind ik “aanbrullen” wèl leuk. Dat maakt nu juist een schrijver een schrijver. Uit aanmoedigen en toebrullen het woord aanbrullen maken. Of niet soms? Joost Bakker mag het weten.

  Groet,

  Henk

 9. Geen woorden maar daden zou ik maar zeggen…
  Ben het dan ook eens met Koos.
  Zo wordt de maatschappij nooit anders lekker veilig in je donkere
  kamertje typen achter je pc.
  Ondanks dat je in dit artikel twee van mijn passiegebieden bespot (Feijenoord en het platteland) keur ik het gedrag van deze fans niet goed.

  Maar goed de stedelijke ambtenarijpartij van PSV toont dit gedrag vast niet.

 10. Overigens wel mooi dat de schrijver meerdere malen op taalkundig gebied wordt gecorrigeerd :) , aangezien hij daar zeer actief in is richting anderen

 11. Leuk geschreven, maar ik vind dat je het team van Feyenoord en hun supporters te hard aanpakt.
  Als column schrijver mag dat, dat snap ik ook wel.
  Maar de realiteit ligt echter wel een stuk genuanceerder.
  De fout ligt niet bij deze jeugdige spelers en hun trainer maar zoals zo vaak bij de clubleiding.
  We zullen eraan moeten wennen in Nederland dat we helaas geen topclubs meer hebben, maar afgezakt zijn tot een bedenkelijk voetbalniveau en dat geldt evenzeer voor PSV en AJAX!
  Onlangs bezocht ik de wedstrijd AJAX – Auxerre en heb mij als trouwe AJAX-supporter kapot geergerd aan het taalgebruik en het gedrag van de AJAX supporters. Voorlopig zien ze mij daar niet meer.

 12. Lekker wakker worden zo, mooie vergelijking Kwiezel.
  Vooral met deze echt erg moeten lachen:
  ‘Ze zien er dreigend uit met hun norse koppen, waarvan het lijkt alsof ze er uren mee hebben vastgezeten in hun Marshall & Sons maaidorser.’

 13. Als Feyenoord supporter kan ik toch hardop lachen naar die laatste zin. Prachtig!

 14. Leuk en ‘t klopt allemaal!

  “Ploeterend in de staart van de Eredivisie versus het prinselijke pluche van de eerste klas.”

  da’s een mooie zin..
  louis

 15. Je schetst mooi en ironisch, de supporters in de trein en hele rake uitsmijter!

  groet van Pally

 16. Inderdaad, Feyenoord heeft geen niveau en de supporters passen zich perfect aan.

  Quote:

  “Ik sta stil bij het contrast tussen de prestaties van Feyenoord en de manier van reizen van deze rauwe holbewoners. Ploeterend in de staart van de Eredivisie versus het prinselijke pluche van de eerste klas.”

  Goeie zin, en aan het einde een top-uitsmijter!

 17. Hee Jan -Willem,
  even voor de goede orde. Gerkesklooster ligt voor zover ik weet in Friesland en om dan te schrijven dat je met deze heren in de trein van Groningen richting Rotterdam zit is redelijk gevaarlijk.
  Verder snap ik echt niet waar je je druk om maakt. Die jongens hebben klaarblijkelijk voldoende geld verdiend op hun maïskneuzer (en dat zijn erg lange dagen) om veel bier te kunnen drinken en om in de eerste klasse plaats te kunnen nemen.
  Zij hebben gewoon lol.

 18. Wat een zielig stuk tekst. Goed dat jij je beter voelt! Bravo!

 19. ‘t Mooiste woord is Feijenoord.
  verder hoef je niets te zeggen.

  Ech nie

 20. Wat een ongelofelijk kansloos stuk. Gelukkig ben jij veel beter dan deze maffe voetbal-hooligans en sta je ver boven ze. In plaats van normaal te vragen of ze het iets rustiger wil je doen, ga je naar huis en schrijf je meteen een column, stoere jongen hoor

 21. Mooie column. Ik heb ook een schijthekel aan dat soort mensen.

 22. Respect toch dat deze jongens hun club ook in barre tijden gaat steunen? Tonen ze tenminste dat ze -naast slechte manieren- ook een ruggengraat hebben.

 23. Euh. Ik ben niet angstig aangelegd. Maar ik kijk ook wel even uit voor ik een stel bezopen brallers aan ga spreken. Er is moed en er is gezond verstand. Als ik er twee op hun bek kan knallen, is er nog steeds een reële kans dat ik er vier in mijn nek heb hangen.

  Maffe voetbal-hooligans? Moeten we ze nu ineens ook ‘rakkers’ of ‘belhamels’ noemen?
  Tuig is het! Als mensen zich niet zodanig kunnen gedragen, dat je er met kleine kinderen naast durft te zitten, dan zijn het asociale hondenkoppen.

 24. Ja, laten we alle voetbalsupporters, en dan vooral alle Feyenoordfans, weer als een stel hersenloze, alcoholdrinkende, geweldadige idioten afschilderen.

  Chapeau, goede column!

 25. Vooral lekker commentaar blijven geven op iedereen, dan kun je jezelf goed verheven blijven voelen! Dat is ongeveer hetzelfde als mensen die zeuren dat iemand rookt maar te beroerd zijn om netjes te vragen of diegene even het sigaretje de andere kant op wijst. En daarna een column schrijven hoe asociaal rokers zijn.

 26. Deze prima column roept nogal merkwaardige reacties op, zie ik. Ach, ik heb er – zoals gebruikelijk – van genoten. Lekker doorschrijven, hoor! ;-)

 27. Een column die leest als een trein en de uitsmijter is een eerste klas uitsmijter, wat mij betreft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>