Gejengel

Geert zal wel stikjaloers zijn op die Zwitsers. Iets waar hij al jaren mee bezig is, zonder enig spoor van vooruitgang, regelt dat Alpenvolk op één zondag. Men sprak zich daar uit voor een verbod op de komst van nieuwe minaretten. Dat moet als muziek in de oren klinken van alle ééncelligen die de PVV een warm hart toedragen. Ondanks dat zij amper op de kaart kunnen aanwijzen waar Zwitserland ligt zijn ze blij dat er ergens op deze wereld een paradijsje is waar dit soort dingen mogelijk is. Direct volgen verwoede pogingen om de droom van het beloofde land – een land zonder minaretten – ook in ons kikkerlandje te verwezenlijken. Onverwachte steun was er vandaag van de SGP. Ja je leest het goed, de SGP. De partij met überreligieuze normen en waarden en die daar ook naar tracht te handelen diende een motie in tegen aanwas van de torens met jengelende gebedsoproepen. De refo’s zijn bang dat de Nederlandse identiteit aangetast wordt door de toekomstige bouw van minaretten. Ik vraag me af onder welke steen zij hebben gelegen de afgelopen jaren, maar de islam is al een tijdje een onderdeel van die Nederlandse identiteit. Toch kan ik niet anders dan het met een verbod op minaretten eens zijn. En op kerkklokken. Met een andere reden wel te verstaan.

Hoe ouderwets is het als je het gepeupel van een stad of dorp steevast met luid gebeier uit hun bed probeert te krijgen om ze op die manier naar de kerk te laten bewegen? Ik denk toch dat je van een kerkganger mag verwachten dat hij na een dienst of wat wel weet hoe laat hij zich moet melden voor een nieuwe preek. Zou hetzelfde zijn als het luchtalarm op maandagmorgen inschakelen om te zorgen dat werkend Nederland op tijd bij de baas verschijnt. Sommige bazen zouden dat initiatief zeker toejuichen overigens. En zo’n minaret is ook een beetje vervelend. Op mij komt dat doordringende geluid vaak over als een horde vechtende straatkatten. Eerder klanken waar je voor wegloopt dan waar je op af gaat. Gezien het volume hoef je trouwens niet eens in de buurt te zijn om te kunnen horen dat je op de knieën moet voor een Allah-momentje. Maar ook deze wijze van oproep tot gebed is achterhaald. In tijden van internet en Twitter zijn er toch efficiëntere manieren om je achterban te bereiken? Ik denk bijvoorbeeld aan een tweed van Mulla78: “Vandaag bidden om 5 uur, extra aandacht voor zieken en hongerigen”. Of dat je als moderne gelovige “Preek AAN” smst naar 0900-4583 en vervolgens gewoon lekker thuis een portie geestelijke bagage tot je neemt via je mobiele telefoon. Kerkelijk en islamitisch Nederland, ga met de tijd mee en bied service op maat aan aan je volgers. En mocht je last hebben van iemand die op de achtergrond iets in het Limburgs zit te wauwelen over islamisering en kopvodden, zet dan je televisie uit.

\"\"

10 thoughts on “Gejengel

 1. Wat ben je toch multicultureel ingesteld ….. en modern …. goede ideeen, maar …. de uitvoering …. :-)

 2. De islam onderdeel van de Nederlandse identiteit? Dat is niet de indruk die ik heb. Volgens mij integreert de islam niet maar probeert haar normen en waarden op te dringen aan de samenleving waarin zij zich vestigt, dus meer assimileren. De nederlandse identiteit is ontstaan uit het humanisme, christendom en jodendom waarin de islam helemaal geen rol speelt. Ik denk dat er geen enkel voorbeeld is te noemen waarin de islam op genomen is in de nederlandse identiteit. Er zijn hier veel moslims dat is het enige, dat de nederlandse identiteit daar door veranderd is zie ik niet.

 3. Beetje ernstig kort door de bocht Iwan. Het lijkt wel alsof je bang bent voor het feit dat er een voormalig ‘allochtoon’ (in mijn ogen net zo goed een Nederlander) jouw baan zou kunnen krijgen. Eigen volk eerst? Waar kennen we die kreet ook alweer van in een negatief licht?

  W.b. het christendom…..je kunt genoeg kritiek hebben op de islam indien deze extremistisch toegepast wordt, maar je kunt net zoveel kritiek hebben op het christendom, want dat is allesbehalve humaan geweest en vaak is het dat nog steeds niet. De gereformeerden zijn vaak de minst tolerante groep in Nederland, dwingen ons hun normen en waarden op.

  Doch deze discussie staat ver van de inhoud van de post van Jan-Willem. Mijn tv gaat inderdaad op een ander kanaal zo gauw als die idioot van een Wilders op tv verschijnt, net zoals dat hij op een andere zender schiet als de SGP en welke andere partij met gelovige inslag. Laten we gewoon met zijn allen vooral niet stemmen op die kerel met dat foute kapsel onzin uitkramend met een zachte g.

 4. Ik was daar dus vorige week en heb het uitvoerig met de Zwitserse collega’s besproken (je kent me, wilde graag mijn tolerante mening geven).
  Leuk detail was dat ze vooral het feit dat de Islam, zelf 1 van de meest intolerante religies (probeer maar eens een kerk in Teheran neer te zetten), dit zo sterk veroordeeld heel vervelend vonden. Dit begrijp ik wel.
  Zwitsers vinden het niet erg dat er een moskee staat om je geloof te kunnen belijden, maar dat er naast de wonderschone klanken van een Alpenhoorn en de Milka koe het geblaat van een mu’azzin vanaf een minaret de bergen ingalmt, dat gaat gewoon net een stapje te ver.
  En groot gelijk hebben ze.

  Wat betreft kerkklokken, mja, kwart voor tien is inderdaad vroeg….

 5. Voor de verandering lijkt het mij verstandig hier maar eens geen ongezoute mening mijner zijde te plaatsen…

 6. Dank voor jullie comments heren, ben blij dat de column voor discussie zorgt ;-)

  Enne Pascal, volgens mij hoor je de klok alleen op het hele en het halve uur :-)

 7. Yo, pascal schreef alleen maar een comment om te laten weten dat hij vorige week nog in zwitserland was ;-) . Zo’n bereisde man :p

 8. Eigenlijk wel….. wel jammer dat Gerben me steeds door heeft….. En JW op zondag gaan ze om kwart voor tien om mensen aan te sporen binnen te komen :-)

 9. Ik kort door de bocht(is altijd wel een sneller weg naar huis dan de langg door de bocht). Als ik kort door de bocht zou zijn zou ik een opmerking maken in de trant van “een allochtoon zou mijn baan niet kunnen krijgen want dat betekent dat hij moet werken, en we weten allemaal dat dat niet het geval is.”

  In mijn post gaf ik alleen aan dat waar de nederlandse identiteit uit bestaat. Maar om het christendom gelijk te stellen met de islam is ronduit kolder. Neem een landkaart en markeer de islamitische landen. doe dit vervolgens met de landen waar op dit moment de grootste problemen zijn. Toeval? Markeer vervolgens de christelijke landen en vervolgens de landen waar burgers de meeste vrijheden hebben en waar mensen vrij zijn om hun eigen geloof te beleiden.

  Maar Gerben het valt me tegen je standaard retoriek gebruikt. Eigen volk eerst? zulke opmerkingen heb je meestal niet nodig om je punt te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>