Haagse zelfreflectie

Van een politicus verwacht je dat hij standvastig is. Niet dat ie omvalt bij het eerste het beste zuchtje tegenwind van links of rechts. Betrouwbare mensen, met beide benen op de grond. Steeds meer Haagse lieden lijken daar moeite mee te hebben. Neem Tineke “Ticket” Huizinga van de ChristenUnie. Laat zich voor een fortuin naar Den Haag vliegen om een vergadering bij te wonen over bezuinigingen. Over bezuinigingen!

De naïeve schat begrijpt alle ophef over haar dure tripje totaal niet. Ze moest toch gewoon bij dat overleg zijn? Huizinga is inmiddels door Hogerhand ingefluisterd dat het publiciteitstechnisch slimmer is als ze het ticket zelf betaalt. En dat doet ze dan ook braaf, zoals het een christelijke politica betaamt. Misschien hoopt Tineke wel dat haar boetedoening haar de opbrengst van de zondagse collecte oplevert. Als pleister op de financiële wond. Iemand die ook wel wat positieve publiciteit kan gebruiken is Hero Brinkman. Die is het een beetje te hoog in zijn bol geslagen.

Bolleboos Brinkman vindt dat het te formeren kabinet ook het gedachtegoed van de PVV in het buitenland uit moet dragen. Ambtenaren aldaar moeten in de ogen van Brinkman als soort moderne missionarissen de standpunten van zijn partij positief propageren. Zonde om al het moois van het PVV-partijprogramma binnen Nederland te houden. Zulke pareltjes van opvattingen moeten de wijde wereld in! Ik stel me voor hoe dat gaat in de praktijk. Nederlandse ambassadeurs die de politie in New York voorstellen om stadscommando’s in te zetten in The Bronx om zo het geweld terug te dringen. Of een diplomaat die aan imams in Pakistan uitlegt, dat de PVV in de Netherlands van mening is dat al het goede van de Koran in een blad past ter grootte van de Donald Duck. Als Brinkman iets commerciëler denkt, zorgt hij ook voor een voorraadje Wilders-pruiken op de buitenlandse ambassades. Als relatiegeschenk voor lokale overheden.

Ik moet plots denken aan de Nederlandse mevrouw, die in een Iraanse gevangenis zit. Zij wil graag vrijkomen met hulp van het Nederlandse consulaat. Maar wat nou als dat consulaat tegelijkertijd aan de bewindvoerders uitlegt dat zij volgens de PVV flink kunnen cashen als ze in Iran de kopvoddentax introduceren? Komt ze dan ooit nog vrij? Helpt het haar als een Nederlandse ambassadeur onder het avondeten Ahmadinejad toefluistert dat de Dutch PVV de islam een gewelddadige en wrede religie vindt? Ik denk van niet. Haar laatste sprankje hoop zal verdwijnen als sneeuw voor de hete Iraanse zon, zodra de PVV-denkbeelden Teheran binnen sijpelen.

Het lange zomerreces van politiek Den Haag is bijna ten einde. Ik dacht altijd dat politici die periode gebruikten om tot bezinning te komen of prakkizeren hoe ze Nederland beter kunnen dienen. Of om hun eigen optreden in de Kamer te reflecteren. Niets blijkt minder waar.

\"\"

Meer columns op Life is a Bitch!

13 thoughts on “Haagse zelfreflectie

 1. Zo zie je maar dat, zolang er mensen zijn, er niets nieuws onder de zon is (die ik vandaag overigens niet gezien heb. Wel 52 mm regen).

 2. Echt een wereldvondst; kopvoddentax in Iran. Om te gieren, in een land waar volgens mij verder zelden iets te lachen valt.
  Tja Haagse zelfreflectie. De titel bindt het boeltje bij elkaar maar ik vind het ‘publiciteitsbruggetje’ van Huizinga naar Brinkman ietswat aan de wankele kant, jouw stevig verankerde bouwwerken kennende.
  Je had er best twee columns van kunnen maken. Leestip:de Volkskrant heeft het onderwerp Huizinga echt erg leuk aangepakt door alle alternatieve reisvormen van Florence naar Den Haag op een rijtje te zetten.

 3. getver, politiek…knap dat je dat elke keer weer zo grappig, snedig kunt maken..

  gr.
  Louis

 4. Dit De naïeve schat… doet me heel erg aan Youp van ‘t Hek denken… maar dat kan aan mij liggen. Hij gebruikt het zo vaak en is zo bekend dat je eigenlijk iets anders moet verzinnen.

  Verder vat Louis mijn mening goed samen!

  Groeten Robert

 5. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo sterk en ook niet zo grappig. Dat komt vooral door je aannames en suggestieve vragen. Bovendien is het belachelijk maken van Christenen en de PVV, zeker nu, erg makkelijk. Even goeie vrienden hoor.

 6. Nee je moet vooral diep bukken voor iran in de hoop dat ze over hun hartje strijken. Over je laten chanteren gesproken.

 7. Het feit dat die vrouw in Iran moest vrezen voor dood door steniging met goedkeuring van het volk en de overheid omdat dat dankzij sharia wetgeving daar mag, dat zijn nou net de dingen waar schavuit wilders tegen aan het vechten is. En ja, dat komt ook deze kant op en juist wilders huidige felste tegenstanders, der linksche übermenschen, zijn de mensen die dergelijke dingen moeten vrezen met hun vrije gedachtengoed zoals homohuwelijken. Denk niet dat je daar in het sharia theekransje bijval voor krijgt.

  Maar het zijn niet helemaal beesten, nu mag ze de strop krijgen.

 8. Bij contacten tussen landen die het op de meeste vlakken niet met elkaar eens zijn, heb je diplomatie nodig. Voor een groot deel is dit slijmen en net doen alsof je beste maatjes bent, in de hoop af en toe een ingang te krijgen om je zin te krijgen. Natuurlijk is dit allemaal gewoon liegen, maar zo het werkt het nu eenmaal al sinds duizenden jaren en zo werkte het ook in de Koude Oorlog.

  Zoals oud-president Carter, die onlangs in Noord Korea nog een Amerikaanse gevangene vrij heeft gekregen. Deze wedergeboren Christen, staat met heel zijn gedachtegoed haaks op die van de leiders van Noord Korea. Toch weet hij hen zo te bewerken, dat hij zaken voor elkaar krijgt.

  Gewoon maar even gaan beweren dat de overheersende religie of ideologie in een land achterlijk is, staat hier nogal haaks op. Dan is het wachten op het moment dat je bijna nergens meer een ambassade hebt en het voor Nederlanders levensgevaarlijk wordt om nog buiten de EU te komen. En binnen de EU, staan we met het gedachtegoed van de PVV ook al aardig alleen.

  Dat is nu net de isolatie van Nederland, waar ik erg bang voor ben. We zijn een te klein landje om in ons eentje staande te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>