Hemelse snelheid

Het is laat op de avond en hij zit alleen in zijn zwarte Renault Kangoo. De reis naar Staphorst is nog lang. Hoewel hij keurig om half zes naar vrouwlief heeft gebeld dat ze niet op hem hoefde te wachten met eten, wil hij toch snel thuis zijn. Zijn bedstee roept. De kilometerteller geeft 120 aan en hij twijfelt. Hij wil zo graag harder, maar het mag niet. Hij kijkt recht in de ogen van het bungelende Jezus-beeldje aan de achteruitkijkspiegel en zijn twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Eén keertje vindt ie vast niet erg. Hij haalt diep adem en dan doet hij het.

Eerst trapt hij nog zachtjes, maar al snel gaat het gaspedaal harder naar beneden. Hij rijdt nu 130 en kijkt schichtig om zich heen. Hij weet dat hij alleen is, maar tóch voelt hij de aanwezigheid van iemand die streng over zijn schouder meekijkt. Alsof iemand hem er op wil attenderen dat hij zondigt. Hij negeert het nare gevoel en voert agressief de snelheid op tot 135. Hij heeft zich potverdrie toch niet voor niets zo uitgesloofd vanavond? Zijn zwetende vingers plakken al aan het stuur. Bijna thuis.

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over de maximumsnelheid. De regeringspartijen willen graag automobilisten de mogelijkheid bieden om op sommige wegen 130 te rijden. De oppositie wil dat niet. En toen was daar ineens Elbert Dijkgraaf van de SGP. “Laat ons allen 135 rijden” sprak hij zalvend. Waaghals dat hij is! Stiekem heeft Elbert al gedroomd over de adrenalinestoot die zo’n ongekende snelheid met zich mee brengt. Een zalig gevoel.

Het verontrust me dat de SGP met het ’135-idee’ komt. Uitgerekend de partij, die met zijn tijd mee gaat in het tempo van een gehandicapte naaktslak, toont zich bij dit thema vooruitstrevender dan welke partij ook. Tegenstrijdiger kan het niet. Als het over abortus of winkelzondagen gaat, blijft de SGP hangen in 1931, maar bij het snelheidsvraagstuk zijn ze plots haantje de voorste. Elbert denkt daar niet aan. Heeft hij helemaal geen tijd voor. Op het puntje van zijn stoel zit hij inmiddels. Verstand op nul en gaan met die banaan. Zo hard mogelijk.

15 thoughts on “Hemelse snelheid

 1. Tempo van een gehandicapte naaktslak, wat een vondst.
  Met plezier gelezen.

 2. Leuk en scherp. Ik houd van korte baan werk. Ook op deze site. Hier aardige mix van kort drama en pointe. Is (schrijf)vak apart om kort, leuk en scherp te zijn.

 3. Weer wat geleerd. Weet je ook de reden voor dat standpunt? Misschien willen ze graag wat prominenter aanwezig zijn? Ook op de weg? Kan niets zinnigs bedenken.

 4. @Nimrod: Geen idee wat de reden is, maar dat maakte voor mn column ook niet uit
  Als ik moet raden zou ik zeggen: in een goed blaadje komen bij de VVD, zodat die op hun beurt de koopzondagen inperken…

 5. Ik weet wel, dat ik thuis blijf als die droogkloot met 135 over de weg scheurt. Halleluja!

 6. opmerkelijk bericht over de SGP: staat er niet een 1 teveel, Kwiezel? Misschien bedoelt-ie vijfendertig?

  Da’s trouwens nog gevaarlijker… :-)

  groet van Pally

 7. Ik dacht bij de eerste twee alinea’s echt dat je een verhaal ging vertellen, maar dan komt toch ineens de actualiteit uit de mouw… leuke combi!

 8. Goed geschreven, actualiteiten vanuit een menselijk perspectief passen je wel!

 9. Erg leuke column!!
  Maar.. bij 135 km per uur wordt het wel
  moeilijker om die vis achterop te herkennen.

  Ave van embee

 10. Hier ben ik nog even, wees gerust, deze chauffeur wordt nooit een zondagsrijder!!

 11. Wat is er mis met een SGP-er die 135 wil rijden?
  Geweldig voorstel van die SGP-er.
  Het kan mij niet hard genoeg gaan.

  Hard rijden waar het kan en snelheid beperken waar het niet kan.

  Die gasten die 80 rijden waar je 100 of 120 mag die zijn een gevaar op de weg.

  Respecteer een ieder zoals hij of zij is en laten we eens ophouden in Nederland om telkens maar weer degenen die een religie aanhangen (ongeacht welk geloof) op de hak te nemen.

 12. vind ik trouwens vaker bij jou…ze zijn zo professioneel. Geen schokkende zaken maar ‘gewone’ gebeurtenissen waar je op een of andere manier iets van schokkends in stopt. En altijd een geweldige inleiding. Deze ook weer..

  louis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>