Kampeerfalers

Afgelopen vrijdagnacht stonden tientallen kampeerders weg te waaien in de buurt van Kennemer Duincamping Bakkum bij Castricum. Zij trotseerden het gure weer met een speciaal doel: een campingplek bemachtigen op dit vakantiepark. Vrijwillig! Met moeite heb ik geaccepteerd dat er mensen zijn, die graag in Nederland kamperen. Maar dat er ook lieden zijn die dagenlang in natte bosjes liggen voor de laatst beschikbare plaatsen?

Op een stuk drassig duingras staat een grote cirkel van iglotenten, die geteisterd worden door hagel, wind en regen. In het midden liggen twee plastic stoelen naast een Hartman-tafel met een omgevallen thermoskan. Uit een van de tenten steekt een besnord gezicht, dat weemoedig omhoog kijkt. Meer treurnis is er in één beeld niet te vangen. Ik bedenk dat een aantal van deze kampeerfalers in juli twee weken lang met het hele gezin nogmaals in zo’n situatie zit. Om ‘lekker tot rust’ te komen. Brrr! Nee, dan Egypte. Daar hebben ze het maar makkelijk. Aanstellerig gedoe met onleesbare spandoeken en protestleuzen, die eeuwig op repeat lijken te staan.

Ruim twee weken al kamperen tienduizenden heetgebakerde Egyptenaren op een plein in Caïro. Ik snap niet waarom. Dertig jaar lang probleemloos onderdaan zijn van een president met principes en er dan ineens schoon genoeg van hebben. Met zijn allen langdurig roepen dat Mubarak weg moet, zonder te weten hoe het daarna verder moet. Vreemd. Als een oude oliesjeik, die zich honderden keren dampend uitleeft op een meisje van plezier en haar, na jarenlange trouwe dienst, plotsklaps bij het grof vuil zet. Stank voor dank.

Intussen zitten ze daar maar op dat plein, die gekke Arabieren. Te schreeuwen in de zon. Zich onbewust van het feit dat er duizenden kilometers verderop mensen onder een lekkend tentdoek liggen te wachten voor een plek op de Kennemer Duincamping. Een prachtige gelijkenis. Twee groepen mensen weerbarstig op zoek naar rust en vrijheid. Vastberaden hun doel te bereiken, maar diep in hun hart wetende dat dat niet gaat gebeuren. De ene groep in de druilerige Castricumse regen en de andere op een matje in een verzengende hitte. Allebei even uitzichtloos.

Ik weet nog niet wat mijn vakantiebestemming wordt aankomende zomer. Denk dat ik mijn laptop in de tuin zet en dan heel lang tegen het apparaat ga schreeuwen dat ik op vakantie wil. Wie weet dat mijn droomreis dan vanzelf uit de printer komt rollen. Zo lang het geen camping in Noord-Holland wordt, vind ik het best.

10 thoughts on “Kampeerfalers

 1. Hee Jan Willem,
  Mooi vergelijk, leuk omschreven, alleen is het in Egypte best lekker nu hoor. Graadje of 20 overdag, graadje of 10 ‘s nachts.
  En Mubarak krijgt echt geen “stank voor dank”. Die heeft inmiddels in die 30 jaar zo’n 51 miljard euri bijeen gesprokkeld en geparkeerd op Zwitserse bankrekeningen. Blijkt uit een onderzoek van The Guardian. Binnenkort moet hij voor medische behandeling naar Duitsland. 1+1= 51 miljard. Die zien we nooit meer..pompom……terug!
  Dan doen onze Oranjes het toch een stuk minder, maar ja, ons land is ook wat kleiner en wij wat slimmer.
  En bovendien…kleineherman is DOL op kamperen. Ook dit jaar weer strak naar de camping in Zeeland.

 2. Je kunt Nederlandse vakantiegangers, geloof ik, niet vergelijken met Egyptische demonstreerders. Die Egyptenaren staan daar niet voor de fun. Ze willen maar één ding: Mubarak weg, en het hele regime ook weg. De corruptie de deur uit.
  Mubarak, dat zal ze wel lukken, morgen of overmorgen, maar dan zijn ze ook meteen 70 miljard kwijt, volgens de laatste berekeningen. Geen 50 miljard, groteherman.
  Dat geld staat helemaal niet op een Zwitserse rekening, want die wordt al een hele tijd lang gewantrouwd. Dat geld staat bijvoorbeeld op de Algerian Bank oif de Bahrain Bank. En op de vertrouwde Egyptian National Bank. Waarom dacht je dat er van die bank niemand meer iets meer kon afhalen van zijn rekening? Omdat die wordt leeggeroofd, nu.

 3. Met name het gedeelte over Egypte prikkelend geschreven.
  Inmiddels weten we wel waar dat “aanstellerig gedoe” toe geleid heeft.
  Het gaat dus wel gebeuren.
  Een goede zaak.
  Met dank aan de jeugd en Wikileaks.

 4. “Twee groepen mensen weerbarstig op zoek naar rust en vrijheid.”

  kijk, daarom kamperen die mensen ergens voor.
  ik zag eerst niet de verbinding maar door deze zin wel.
  Ach ,wie weet eindig je toch wel op een camping in Noord-Holland :-)

 5. Grappige vergelijking, al mag ik toch echt geloven dat ze in Cairo om een hoger ideaal in hun tentjes liggen dan de Castricumse camping consumenten.

 6. Ik had ook even moeite met de vergelijking, maar je liet het in de laatste alinea weer goed en logisch samenkomen!

 7. “In het midden liggen twee plastic stoelen naast een Hartman-tafel met een omgevallen thermoskan.”

  al is het maar om aan te tonen dat ik zo onderhand ervaring krijg in het opsnorren van hele mooie details..

  goed stuk!

 8. De actualiteit heeft de geschiedenis achterhaald.
  In beiden gevallen heeft het wachten geloond.

  Mien met zand in zijn sandalen

 9. Hoi JW. Ben sindskort aangehaakt op je columns, mooi werk!
  Het kampeerfanatisme van egypte en castricum is overgeslagen naar algarije en italie. Van de laatste kan ik uit ervaring spreken dat het er goed vertoeven is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>