Kiezen of delen

Anno 2010 is een driehoeksrelatie onderhouden geen makkie. Zeker niet voor een lange periode. Twee zelfstandige vrouwen evenveel aandacht geven vergt een enorm organisatorisch vermogen. En een strakke agenda. Ze beiden tevreden houden is nog veel moeilijker, zo niet onmogelijk. Als je het ene schatje een ketting geeft, wil de andere er natuurlijk ook één. Eigenlijk twee. Maar die portemonnee raakt wel een keer leeg! Ik denk dat een man die zo’n ingewikkelde verhouding langer dan vijf jaar goed kan runnen, bij uitstek geschikt is voor een hoge politieke functie. Steeds maar weer belangen afwegen, keuzes maken en prioriteiten stellen. Voortdurend liggen er conflicten op de loer, die je in de kiem moet smoren. Anders wordt het hommeles. Of erger.

De Nederlander Marcel Somers had met twee Belgische vrouwen een driehoeksverhouding. En niet zomaar eentje! De dames in kwestie heetten allebei Els en waren dol op parachutespringen met hun gezamenlijke minnaar. Er alleen twee vrouwen op na houden was Somers blijkbaar niet gek genoeg. Els en Els hielden van dezelfde man en accepteerden dat van elkaar. Betekende wel dat ze elkaar blind moesten vertrouwen en niet mochten laten vallen. Dat Els niet ging denken dat Els er stiekem met Marcel vandoor zou gaan. Of andersom. Ik weet niet hoe lang het paradijs voor drie bestaan heeft, maar één van de Elsen heeft uiteindelijk het loodje gelegd door met een gesaboteerde parachute uit het vliegtuig te springen. Ze heeft daarmee ongewild en met een flinke smak van een driehoeksverhouding een tweehoeksverhouding gemaakt. Somers verklaarde later dat de andere Els “mogelijk opgefokt was geraakt van de slaapkamergeluiden” en vervolgens de parachute van haar liefdesrivale onklaar heeft gemaakt. Die geluiden laten zich raden, want van een snoozende wekker of een omslaande bladzijde schiet je niet direct uit je panty.

De rechtszaak tegen de overgebleven en tevens verdachte Els diende deze week voor een Belgische rechtbank. Onbewust dwaalden mijn gedachten af naar de kabinetsformatie bij de zuiderburen. De Vlamingen en de Walen zijn als Els en Els geworden. De driehoeksverhouding tussen de macht en de twee taalkampen ging lang goed. Tot plotsklaps de macht te verleidelijk werd om te delen. Nationalistische Vlamingen wilden dat frites in heel België patatten gingen heten en radicale Walen wilden Brussel officieel tot Bruxelles dopen. En zie hier, een compleet verstoorde relatie waarin een scheiding steeds dichterbij komt. Driehoekskroonprins Marcel Somers werd getipt als de redder van België, maar maakte het niet waar. Wie wel?

N.B. Door vakantie in de week van 8 november pas weer een nieuwe column!

\"\"

Meer columns op Life is a Bitch!

16 thoughts on “Kiezen of delen

 1. Hoi Jan Willem,
  Laat ik nu bij het lezen van de titel gelijk denken dat je een stukje over Mark Rutte had geschreven. Dat zag ik gelijk voor mij in de driehoeksverhouding die hij vier jaar vol moet houden. Tijdens de eerste alinea had het ook zo maar gekund. Misschien heeft Mark wel ervaring met driehoeksverhoudingen, weten wij veel.
  Deze is ook leuk, maar vanmorgen las ik in de krant dat de loverboy mogelijk zelf het heft in handen heeft genomen.
  succes verder. gr. Henny.

 2. Samen met Henny voelde ik ook Rutte met zijn ene partner, en de andere die dat allemaal maar gedoogt. Vele minnaressen die langskomen in de naam Femke Halsema of zo. Wellicht kan onze vriend Marcel S. ook eens bij onze kabinetsformatie als adviseur dienen.

  nogmaals, hele fijne vakantie in China. We verwachten veel inspiratie, en diepzinnige YinYang columns als je terug bent!

 3. Internet is niet gebonden aan tijd en plaats …. komop …. door met de columns :-) Geniet van je vakantie en ik verwacht jullie in Beusichem na jullie vakanite !!

  Sietske, Bas en Nynke

 4. Je hebt er in ieder geval een heel smakelijk stuk over geschreven.

 5. Leuke link van “elsje fiel der elsje” naar de politieke situatie in Belgie.
  Wat het ook wordt met Belgie, het maakt mij niet uit, als de belgische frites of patatten of hoe ze ook genoemd worden maar blijven voortbestaan incl. de grote puntzak en met mayonaise.

 6. Oh man… dat noem ik nog eens ‘drama’!
  En ik maar denken dat vrouwen zo goed konden praten over hun problemen…

  Had die Els dat nou maar gedaan… dan waren ze nu alle drie nog levend geweest.
  Tenzij de man het had gedaan..
  of de parachute was gewoon kapot…

  Ach ja.. ik laat het ze lekker uit zoeken. ;)

  Geniet van je vakantie!

 7. Ik had het elders al gedaan, maar nogmaals: een heerlijke vakantie gewenst. Kan niet wachten tot je weer terug bent, maar daar denk jij ongetwijfeld heel anders over. Geniet!

 8. Booenk patat…erboven op..dit is goed geschreven. Ik heb de zaak best wel aandachtig gevolgd. Maar wat een verrassend onderwerp en vergelijking…tja ‘k raak gewoon verward tussen je prachtig gesponnen zindraden.
  Komt ie…

  supersterk!

  louis

 9. Hele goede column! En zeker een heel aparte vergelijking met die Elsen.
  Het maakt het ook nog eens geestig en actueel.

  groet van Pally

 10. Ze zijn altijd goed…. deze is uit de kunst! Hopelijk heb je nog veel meer voor ons in petto, als je weer terug bent.

 11. Chapeau (op) en petje af.
  Weer zo’n originele, goedgeschreven.

  Fijne vakantie!

 12. Het was bij mij niet direct raak, de vergelijking, moest er even over nadenken maar hij is goed inderdaad. Leuke zin ook deze:

  Quote:
  “Die geluiden laten zich raden, want van een snoozende wekker of een omslaande bladzijde schiet je niet direct uit je panty.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>