Kunnen we het maken?

Half maart is het zover. Dan vertrekken de eerste Nederlanders naar Afghanistan om een nieuwe missie op te bouwen. Ik denk bij opbouwen dat je nieuwe dingen neer gaat zetten op grote lappen kale grond. Portiekflats, schoolgebouwen, fabriekshallen, dat werk. Stalen hekken om een groot terrein, waar je graafmachines en bulldozers ziet. Mannen met een gele helm, die een dubbele boterham met pindakaas eten in een vaalgroene keet. Met een Penthouse-kalender aan de muur. Als ik langs zo’n bouwterrein loop, denk ik altijd: ja, daar wordt echt iets gemaakt. Maar dat is niet wat de Nederlanders gaan doen in Afghanistan. Een gemiste kans!

Het gaat al jaren slecht met de bouw in Nederland. Een missie naar Afghanistan lijkt me een uitgelezen mogelijkheid om die vele werkloze bouwvakkers een nieuwe kans te bieden. Pluk een paar duizend van die gasten van hun IKEA-bank en stuur ze met een klauwhamer en een cementmolen naar Kabul. Kapotgeschoten gebouwen in overvloed. Werk aan de winkel! Ik schat zo in dat de Afghaanse bouwindustrie niet bepaald welig tiert op het moment. Die kan wel een vleugje Nederlandse deskundigheid gebruiken. Waarom handige jongens hier uit hun neus laten eten, terwijl de gemiddelde Afghaan door de vele kogelgaten zijn muur niet meer kan zien?

Maar nee, het kabinet heeft bedacht om politiemensen en militairen naar het land te sturen om er arme mannen op te leiden tot, ja tot wat? Tot wezens die je zeker niet belt bij een inbraak en die je het liefst zo ver mogelijk bij je uit de buurt houdt. De huidige politiemacht in Afghanistan is corrupter dan Berlusconi en Prins Bernhard samen en van een kwaliteit, dat in Nederland nog niet half in de buurt komt van het niveau straatcoach. Hen in enkele weken omturnen tot allround politieagent is als een olifant in twee dagen leren om zelfstandig zijn kont af te vegen. Geen beginnen aan.

Helaas, het besluit is genomen. Oom agent gaat naar Afghanistan en Bob de werkloze Bouwer blijft thuis. Een kleine 500 miljoen gaat de missie kosten, een bedrag dat je niet even terug verdient met een bonnenquotum. Maar op dat punt kunnen de Nederlanders misschien nog wat leren van Afghaanse agenten. Die weten namelijk wel hoe je meer geld uit een verkeersovertreding kunt halen.

12 thoughts on “Kunnen we het maken?

 1. Haha, mooie column weer! onze militairen schieten daar waarschijnlijk meer kapot dan er gebouwd wordt.

 2. Leuk actueel geschreven stukje met humor.

  Geweldig dat dit kabinet haar internationale verplichtingen niet uit de weg gaat.
  En dat zelfs Groen Links haar goedkeuring aan deze missie heeft gegeven.
  Geweldig debuut voor die Sap.
  Maar waar was de PvdA in de hele discussie?

  Een paar dozijn bouwvakkers hadden er wat mij betreft ook nog wel bij gemogen.
  Al was het maar om de Taliban daar te verbouwen.

 3. Zoals altijd een leuk stukje, maar je ziet (leest) dat je geen enkele ervaring hebt met militaire missies, zeker niet in het buitenland. Het is namelijk voor de lokale bevolking heel belangrijk dat er buitenlandse troepen aanwezig zijn. Zij putten daar enorm veel moed uit en kunnen zich redelijk uitte richting buitenlandse media.

 4. Ik las deze column graag. Ik vroeg me ook af ‘waarom’, omdat ik ook bepaalde pretenties heb die te gaan schrijven. Goed omdat ik als lezer niet alleen geconfronteerd wordt met de neutrale feiten, zoals het besluit toch trainers te zenden, maar ook met een woordkeus waaruit blijkt dat het daar niet alleen om gaat. Zo worden meerdere kanten belicht. De columnist verschuilt zich niet achter neutraliteit en objectiviteit, maar geeft indirect ook een onderbouwde mening weer over de beruchte missie van trainers.

 5. Helaas schieten de taliban meisjesscholen en hun leerlingen en leerkrachten aan flarden. Daarom is er politie nodig en helaas ook een leger.

 6. Beetje uitgekauwd onderwerp, dacht ik.
  Maaarr.. je weet er een verrassende draai aan te geven,
  De vergelijking met de olifant is: :-)
  duidelijker kunnen we het niet maken!

 7. Ben het met Trawant eens. Ik vind de variatie op tussen de bomen het bos niet meer kunnen zien ook heel geslaagd:

  Quote:
  “de gemiddelde Afghaan door de vele kogelgaten zijn muur niet meer kan zien”

 8. We kunnen naast bouwvakkers ook columnisten sturen zodat de mensen daar leren om kritische stukjes te schrijven.

 9. Als je daar een krities stukje schrijf kun je net zo goed al in je graf gaan liggen.
  een bouwvakker die snel metselt en dan een binnen- en een buitenmuur
  met als isolatie talibanstrijders ertussen………
  Dan weten we zeker dat het in de toekomst veiliger wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>