Mr Muscle kan met pensioen

Flessen bleekmiddel en thinner zien er binnenkort saaier uit dan saai. Nu is de verpakking van schoonmaakmiddelen nog te vrolijk en daardoor aantrekkelijk voor kleine kinderen. Ieder jaar weer raken er 7.000 (!) koters gewond door een slok uit een verkeerde fles. Moeder let even niet op, terwijl ze op zaterdagochtend in de toiletpot hangt en hupsakee. Daar verdwijnen twee slokken ammonia in het tere strotje van Uk. Honderden peuters belanden zo in het ziekenhuis. Chloor brakend met een blauwe tong. Of hevig hoestend met een brandend slokdarmpje. Die stralend schoon is, dat wel. In elk geval ziet de stichting Consument en Veiligheid voldoende reden om een campagne te starten tegen aantrekkelijke verpakkingen van chemische stoffen. De rode tekst, de gele achtergrondkleur, het is allemaal te verleidelijk voor de kleintjes. Voor je het in de gaten hebt, grijpen ze naar de fles. Saai en degelijk. Dat wordt het credo.

De campagne betekent natuurlijk een ramp voor de schoonmaakindustrie. Reclamejongens zitten met de handen in het haar. Hun commercials waren al ondraaglijk voor de kijker en dat wordt alleen maar erger. Neem Mr Muscle. Deze olijke schoonmaakheld schiet op de kijkbuis met een bontgekleurde fles wondermiddel radeloze huisvrouwen te hulp. Met zijn cape en oranje torso stuitert hij door de keuken en verwijdert een vetlaag van het fornuis. Net zo makkelijk. Mr Muscle verschijnt in beeld en ik denk altijd maar één ding: zappen. Nu. Hoe moet dat als deze Superschrobber straks zijn goedje aanprijst, verpakt in een oerdegelijke witte fles? Zijn schoonmaakspul verkoopt dan voor geen meter meer. En dat allemaal door ellendige hummeltjes, die hun fopspeen ruilen voor een fles Cillit Bang.

Giftige poetsmiddelen in saaie verpakkingen betekent minder ongelukken met peuters, zo meent de stichting. Dat valt nog te bezien. Kijk naar een doorsnee speeltuin in een willekeurige buurt. Zo één met een felrode schommel, een gele glijbaan en een blauwe wipkip. Leuk voor de kleintjes. Zodra ze de aantrekkelijke speeltoestellen in hun viziertje krijgen, vliegen ze er dolenthousiast op af. Hoeveel van die dreumesen zouden er jaarlijks op de Eerste Hulp behandeld worden, na een tuimeling van de wipkip? Te veel denk ik. Maar ze hadden die krengen ook gewoon mat grijs moeten schilderen en er degelijke sjorbanden op moeten monteren! Onaantrekkelijk en saai, maar in elk geval fors minder ongevallen.

 

 

5 thoughts on “Mr Muscle kan met pensioen

  1. Als ik binnenkort in de speeltuin ben, zal ik de 1e hulp kinderen aan je melden.

  2. Tijd voor beschouwingen over het einde van de competitie ? De rol die FC trommel daarbij kan spelen ? De crisis bij Abcoude noord ? De lichtval in Eindhoven bij de spaarlampjes ?

  3. Als de vaders van die dreumesen nooit met een wipkip hadden gespeeld, dan waren die dreumesem niet op de eerste hulp terecht gekomen.

  4. En ik maar denken dat blauwtong alleen bij schapen voorkomt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>