Onderduikseks

De Anne Frank Stichting huilt. Hun joodse heldin is ernstig beledigd. De Amerikaanse schrijfster Sharon Dogar heeft een controversieel boek geschreven over Anne Frank, op basis van het wereldberoemde dagboek. Dogar stelt dat Anne Frank op bepaalde vlakken niet zo onschuldig is geweest als dat ze lijkt. Dat komt door de vriendschap van Anne met haar buurjongen, Peter van Pels. Volgens Dogar is het overduidelijk dat Anne het bed heeft gedeeld met Peter. En niet om te slapen!

De suggestie dat de twee seks hadden, is de onbevlekte belangenbehartigers van Anne Frank in het verkeerde keelgat geschoten. Sensatiezoekerij is het! Smakeloos! Hoe durft zo’n derderangs schrijfstertje de maagdelijke onschuld van Anne zo aan te tasten? Volgens een trutje van de Anne Frank Stichting ging de kalverliefde tussen Anne en Peter echt niet verder dan twee handkusjes na een zondags potje ganzenborden. Hoogstens. Ik vraag me af waar de stichting zich toch zo druk om maakt.

Stel dát ze het inderdaad hebben gedaan. So what? Dat is toch te begrijpen? Het gaat hier om een pubermeisje dat noodgedwongen jaren ondergedoken zit om deportatie naar een concentratiekamp te voorkomen. Dag in dag uit verveelt ze zich met suffe spelletjes in een klein, verborgen huisje. Anne leeft met haar familie continu in de angst opgepakt te worden door de Duitsers. Plotseling loopt daar die kanjer van een buurjongen. Peter van Pels. Ze kan hem precies goed zien door een klein spleetje in de muur van Het Achterhuis. Wat is hij knap!

Het hart van de jonge Anne klopt als een bezetene en de hormonen gieren door haar lijf. Peter vormt de lekkere afleiding waar ze al tijden naar verlangt. Het lijkt me meer dan logisch dat die twee uitgebreid doktertje gespeeld hebben in een achterkamer. Dat ze met het verkennen van elkaars lichaam de moeilijke tijd even konden vergeten. Voor eventjes denken dat je een gewone puber bent in normale omstandigheden. Ik hoop van harte dat het verhaal van Sharon Dogar waar is. Dat Anne Frank in haar korte leven een klein beetje genot heeft kunnen voelen in een periode, die verder bol stond van angst, leed en verdriet.

23 thoughts on “Onderduikseks

 1. Zouden ze zich wel gedoucht hebben voordat ze doktertje gingen spelen ? Veel vet zal er niet aan gezeten hebben ….. nou dat

 2. voorwaar hulde. goede column met een prachtige laatste zin. ik hoop dat je gelijk hebt.

 3. Goed blog, voorwaar wat een onderwerp ook. Ik ga je dit zeggen, als het een dagboek is, en meisjes gaan er van uit dat zij daar alles in kunnen opschrijven … een tijdje geleden was ik een meisje met een dagboek :-)
  .. dan gaat zij er van uit dat zij ook haar heimelijke verkenningen van het lichaam van hem naar wie ze zit te verlangen ongecensureerd kan opschrijven ….
  Ja dat geruzie (Dogar vs Stichting) is wel een leuk gegeven tussen de twee “belanghebbers”.

 4. De heiligverklaring van Anne Frank zal op epische verdichting berusten.

 5. Persoonlijk denk ik dat je een en ander in het tijdsbeeld moet plaatsen.

  Het Dagboek is in de eerste plaats gepubliceerd om het vreselijke lijden van de Joden in de Tweede Wereldoorlog te illustreren. Als je in de jaren vijftig in Nederland echter alleen maar de suggestie had gewekt dat twee ongetrouwde tieners seks hadden op die zolder, had geen enkele uitgever er de vingers aan durven branden. En als het al uit was gegeven, zou het nog heel lang hebben geduurd, voordat een basisschool het aan zijn leerlingen had voorgelegd.
  Het meest waarschijnlijke is dat de wereld het verhaal gewoon nooit had gelezen.

  Het is hartstikke logisch dat twee tieners, die met gierende hormonen vlak op elkaar leefden, ook weleens stiekem lagen te flikflooien. Anderzijds is het ook wel de vraag of die pure angst en stress wel erg bevorderlijk waren voor seksuele gevoelens. Hier kun je dus ook best twijfels bij hebben.

  De belangrijkste vraag is echter of die wetenschap iets aan de boodschap toevoegt. Vrijwel iedere historische figuur en iedere held of heldin uit onze geschiedenis, had ook gewoon seks. Maar hebben we er iets aan om te weten hoe, wanneer en hoe vaak ze dat deden?

 6. Okaht, ben het met je eens dat men zich af kan vragen of het van toegevoegde waarde is om te weten of ze hét inderdaad hebben gedaan.

  Ik vind echter wel dat iemand de vrijheid moet hebben om daarover te speculeren. Feit of ze wel of geen seks heeft gehad doet niets af aan de ernst van de geschiedenis van Anne Frank en daarom vind ik dat de AF-stichting zwaar overtrokken heeft gereageerd,

 7. bijzondere invalhoek…..wat een mooie laatste zin!
  Ik hoop het ook voor haar!

  proficiat met je stukje

  gr.
  Louis

 8. Ik gun het haar van harte maar ik betwijfel of het mogelijk is geweest in zo’n kleine leefruimte met zoveel mensen….
  Goed stuk!

 9. “Het is logisch dat die twee flink doktertje gespeeld hebben in een achterkamertje.”

  Die vind ik sterk!
  Verder een interessante column.

 10. Ik vind hem prachtig.

  “Dat Anne Frank in haar korte leven een klein beetje genot heeft kunnen voelen in een tijd van louter angst, leed en verdriet. ”

  Precies. Helemaal mee eens.

 11. Jaaaa, ik ben het helemaal met je eens!

  En wel slim van dat derderangs schrijfstertje… Ik bedoel, er wordt tot ver over de grens over haar geschreven…

 12. Ben het er ook mee eens, bovendien schijnt gevaar voor het leven ook nogal in te werken op menselijke drift en lusten. Heb overigens ook wel een of twee vraagtekens bij de motieven van de Amerikaanse schrijfster. Maar niet bij jouw column, ik vind hem goed doortimmerd, goed geschreven en hij staat hier mooi.

 13. Het is een geruststelling dat puberen in oorlogstijd gewoon doorgaat.
  Dat sommige schrijvers deze levensfase nooit meer ontstijgen stemt enerzijds hoopvol anderzijds onrustig.

  Stemt tot nadenken.

  Mien

 14. Bijzondere invalshoek, maakt het ook een bijzondere column.
  De laatste zinnen geven de column gevoel en dat vind ik erg mooi gedaan.
  Gefeliciteerd!

 15. De verontwaardiging over de verontwaarding spat van je column af.

  Overigens is het helemaal niet zo onwaarschijnlijk als sommigen denken. Enkele jaren geleden zag ik een documentaire waarin een naaste bekende van Otto Frank aangaf dat in het dagboek dat aan Otto Frank teruggegeven is een vrij uitgebreide beschrijving van de penis van Peter staat. Otto zou die twee pagina’s uit het dagboek hebben verwijderd omdat hem dat niet lekker zat.
  Ik zal kijken of ik de naam van de betreffende documentaire en de melder in kwestie nog terug kan vinden. Het was zijn tweede vrouw of Miep Gies – het is me even ontschoten wie van de twee het zei.

  Ik vind het eerder onwaarschijnlijk dat ze het niet gedaan zouden hebben …

 16. Ik hoop voor Anne dat ze met Peter leuk puberaal gesekst heeft. Welke hypocriet kan daar wat op tegen hebben? Goed geschreven stukje en mooi gekozen onderwerp.

  groet van Pally

 17. Het is toch inderdaad raar dat je meteen de hele zooi op je dak krijgt omdat je een eigen mening hebt en logisch nadenkt? Natuurlijk had zo’n meisje ook hormonen. Omdat ze er zo lief uit ziet op foto’s betekent nog niet dat ze meteen maagd is.
  Ik vind het wel zonde dat mensen dan meteen op de pi… eh ik bedoel tenen getrapt zijn hoor!

  Laat haar toch lekker zo’n boek schrijven! Groot gelijk heeft ze. Sensatie zoeken of niet, ik vind ‘t wel wat hebben!

  Noem het “Anne leert: “Hoe seks te hebben” en geef het aan de basisschool als lesstof over veilige seks hebben.
  *fluit en kijkt onschuldig omhoog*

 18. I read a lot of interesting content here. Probably you
  spend a lot of time writing, i know how to save you a lot of work,
  there is an online tool that creates readable, google friendly articles in seconds, just type in google – k2seotips unlimited content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>