Opgeruimd staat netjes

Ruimen. Ik vind het een mooi woord. Bij het uitspreken ervan heb ik een opgelucht gevoel. Niets lekkerder dan een opmerking op het briefje van de werkster dat ze het huis heeft opgeruimd. Tenminste, zo was mijn gevoel bij ruimen tot voor kort. Nu moet ik bij ruimen vooral denken aan geiten. En niet mekkerend in een wei, maar hevig bloedend aan een ijzeren haak in een slachthuis. Alle soorten en maten zie ik voor me; jonge geitjes, oude mannetjesgeiten met sik en drachtige moedergeiten. En allemaal aan die haak. Niet dat ik een enorme dierenvriend ben, maar ik vind het niet prettig dat mijn beeld bij het woord ruimen een negatieve lading heeft gekregen door de bestrijding van Q-koorts. Het is zelfs zo erg, dat ik om in slaap te komen tegenwoordig automatisch in gedachten geitjes ruím in plaats van dat ik geitjes tèl. En vervolgens lig ik wakker totdat de geit tot een uitgestorven dierenras behoort. Welterusten alvast voor vanavond. Maar ik vind het zo jammer voor de term ruimen, zonde. Ik kan me voorstellen dat deze vorm van bestrijding nodig is, maar eerlijk gezegd heb ik onvoldoende kennis van de materie om daar een oordeel over te vellen. Ze hadden op z’n minst een ander woord kunnen gebruiken. Inslapen bijvoorbeeld of een spuitje geven. Oorzaak van mijn bittere nasmaak aan de benaming ruimen is dat ik weet dat het om gezonde dieren gaat. Ik zou ruimen liever in verband gebracht zien met het wegwerken van rotzooi en tuig. Te beginnen in Culemborg.

Deze week is er een noodverordening afgeroepen in de wijk Terweijde in Culemborg. Het is verboden om je er met meer dan vier mensen op straat te vertonen. Alleen omdat er een rotappeltje of 100 ruzie maakt met elkaar. Nou ja ruzie, moedwillig iemand aanrijden-ruzie en molotovcocktail naar elkaar gooien-ruzie. Flink bonje dus. Medicatie in de vorm van praatsessies en diverse arrestaties heeft de geïnfecteerde relschoppers niet kunnen redden. In mijn ogen dus typische gevalletjes van te ruimen patiënten. Maar helaas is er gekozen voor bestrijding van de ongeregeldheden waarvan in plaats van de daders, juist de gezonde inwoners van Culemborg last hebben. Je kunt dit merken aan de betonnen wegafzettingen en het samenscholingsverbod. Uitstel van executie denk ik zo. Het valt mij op dat Nederland een virus onder boerderijdieren zo rigoureus en nietsontziend aanpakt, terwijl de ‘Culemborg-rellen’ zo slap worden benaderd. Het hoeft toch niet zo ingewikkeld te zijn? Gewoon allemaal oppakken, een maand in een afgesloten hok en leven op water en brood. Een geit zou er jaloers op zijn. Vervolgens noemen we alleen dit soort acties nog ruimen. Tel ik in bed weer geitjes en val ik heerlijk in slaap.

\"\"

10 thoughts on “Opgeruimd staat netjes

 1. Ha die Jan Willem,
  Zwaar onderwerp, maar op een luchtige manier beschreven.

  Ik heb nog een tip voor je van een collega column schrijfster.

  Vandaag las ik een interview met een column schrijfster en zei meldde dat ze inmiddels had afgeleerd om in 1 column te veel onderwerpen te willen behandelen.
  Doe er je voordeel mee.

 2. Kijk, dit is weer een leuke maar vooral pakkende column. Heb ik op zitten wachten. En je hebt gelijk hoor, ruimen dat tuig. Ik ga vanavond lekker ME-busjes tellen voor ik ga slapen. Op en neer rijdend op de Dorpsstraat in Culemborg. Werkt prima denk ik.

 3. @Johan: 2 onderwerpen is teveel voor je begrijp ik? ;-) Ben trouwens zeer benieuwd wie die mysterieuze columnschrijfster is…

  @Mark: jij zal ook heerlijk tukken vanavond denk ik dan!

 4. @Mark. Het lijkt me verstandiger dat je wakker blijft als je rond rijdt… Anders wordt het weer zo’n chaos..

 5. Culemborg rules ….. groeten vanuit een sneeuwgeruimd Culemborg …. Is het iets om relschoppers met een dubbel paspoort, 1 paspoort (bij voorkeur het nederlandse) af te nemen en dan de relschopper te sturen naar het land van herkomst ?

  Vooruit met de geit !

 6. Je moet he allemaal ruim zien heb ik alweer begrepen. Leuke collumn Wanneer is volgende pokeravond?

 7. Nou ik vond het mooi een gave column! En die overgang naar het tweede onderwerp vond ik wel verfrissend. Dat gelul over geiten.. ;)

  PS: hoe voeg ik een foto aan mijn account toe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>