Pinguïns zijn enorme aandachttrekkers

Zie hem eens waggelen door dat mulle zand. Met die platte poten van hem. Totaal gedesoriënteerd scharrelt hij wat rond bij een achtergelaten picknickmand. Achter een windscherm bijt hij zijn snavel stuk op een leeg blikje cola. Een vreemde gewaarwording is het, zo’n keizerspinguïn op het strand. Je ziet vrijwel meteen dat er iets niet klopt. Alsof je een teckel tussen twee portiekflats door achter een koolmees aan ziet vliegen. De beelden van de eenzame pinguïn op het strand van Nieuw-Zeeland gaan de hele wereld over. Happy Feet noemen ze hem in de media.

Goed. Je bent pinguïn en je hebt honger. Daar kan ik me nog wel wat bij voorstellen. Dat je flippers een beetje slap gaan hangen en je je dan bedenkt dat je wel drie kilo blauwtonijn zou lusten. Naast voedzaam is dat ook gewoon lekker. Zo gezegd, zo gedaan. Happy Feet springt op Antarctica het water in, maar gaat zó dolenthousiast op jacht dat hij tweeëndertighonderd kilometer verderop pas stopt met zwemmen. Tweeëndertighonderd kilometer! Dat is hetzelfde als wanneer mijn maag rammelt, ik op mijn fiets stap om in Caïro een broodje lamskebab af te halen. What was Happy Feet thinking?

Helemaal in de war strompelt hij over het Nieuw-Zeelandse strand. Ziet het zand aan voor sneeuw en vult er zijn maag mee. Ik heb gelezen dat Happy Feet inmiddels aan zijn eerste endoscopie toe is en daarom in het ziekenhuis ligt. Ook hoorde ik dat hij zich flink heeft gehouden tijdens het onderzoek in zijn achterste. Er staat nog net geen informatie over de bezoekuren in de krant, maar veel scheelt het niet. Ik denk dat ik een kaartje stuur. Je kunt veel van Happy Feet zeggen, gevoel voor media-aandacht heeft hij wel.

Ik moest denken aan Happy Feet toen ik gisteren een paar arme zielen aan de Mars der Beschaving mee zag doen. Een schamele duizend mensen martelden zichzelf te voet van Rotterdam naar Den Haag. Op zoek naar een greintje aandacht voor de bezuinigingsplannen in de kunstsector. De bedoeling was om zo een protestgeluid te laten horen tegen de Tweede Kamer, maar in de krant verloren ze het zelfs van een pinguïn met een slangetje in zijn achterste. Dat is al kunst op zich.

4 thoughts on “Pinguïns zijn enorme aandachttrekkers

  1. Al het afval met deze prachtige pinguin vormen een aardig decor voor een mooi kunstwerk.Misschien een idee om alle kunstenaars die door de crisis worden getroffen inspiratie te laten opdoen in Nieuw Zeeland.

  2. Hilarische vergelijking! Ik vond die pinguin wel een eenzame indruk maken. Dat gevoel had ik bij de kunstnaars helemaal niet. Stemt tot nadenken. Succes met de volgende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>