Postzegelverzamelaar vermist

Vroeger verzamelde ik postzegels. Waarom weet ik niet meer precies. Ik denk dat het iets te maken had met het gemak van de hobby. Van een verzameling opbouwen word je zelden moe. En het is altijd beschikbaar. Wanneer jij dat wilt, pak je je boeken met postzegels uit de kast en kijk je een paar minuten naar een Indonesisch exemplaar waar wijlen president Soeharto op afgebeeld staat. Omdat het kan. Als ik mijn zegels zat was, ging ik bij de boekhandel nieuwe halen van een exotisch land. Zo’n land waarvan je zeker wist dat er geen verre neef woonde, die jou ooit een ansichtkaart zou sturen. Niet zonder reden dacht ik vandaag aan mijn oude hobby.

Er wordt een Utrechtse postzegelverzamelaar vermist in Noord-Korea. Dat is schrikken. Er schieten me allerlei vragen te binnen. Is postzegelverzamelaar ook een beroep? Wat doet hij in Noord-Korea? Maken ze daar überhaupt gebruik van postzegels? En staat Kim Jong-Il daar dan op afgebeeld? Wat is de postcode van Pyongyang? Kijk, dat vertelt de krant allemaal niet. En dat terwijl je bij zo’n krantenkop zo graag meer wilt weten. ‘Boekhouder spoorloos in Benidorm’, dat lees je nooit. ‘Apothekersassistent verdwenen in de Alpen’ evenmin. Ze leggen het allemaal af tegen deze ongelukkige filatelist. Het zit ‘m in de combinatie van postzegels verzamelen en Noord-Korea. Dat verwacht je niet. Het heeft iets mysterieus.

Wim van der Bijl heet de beste man. Dat zegt niemand iets. Ene oor in, andere oor uit. Niet dat ik hem geen goede afloop van zijn bezoek aan Noord-Korea wens, maar het maakt het nieuws minder spannend. Ik besluit die naam snel te vergeten en slechts te denken aan de vermissing van een postzegelverzamelaar in een totaal onbekende dictatuur. Het is fascinerend. Een eenzame strijder verwikkeld in een zoektocht naar de laatste ontbrekende postzegel in zijn imposante verzameling. Eigenlijk is de postzegelverzamelaar nu zelf als die ene zeldzame postzegel geworden. Die ene waarvan je weet dat hij bestaat en ergens rond zwerft. Alleen degene die er écht naar op zoek gaat, zal hem ooit vinden. Wanneer en in wat voor conditie je hem vindt, dat weet je nooit.

6 thoughts on “Postzegelverzamelaar vermist

 1. Als je je huiswerk doet dan zie je dat hij postzegelhandelaar is, das meer als alleen verzamelaar. Daarnaast doet hij in Koreaanse kunst.

  Wordt het nu nog minder fascinerend voor je?

 2. Zo’n leuk nostalgisch stuk, en dan zo’n droge reactie van Bas. Patato, pateto. Leuke beschouwende column. Jammer dat je een foto van jezelf er bij hebt geplakt.

 3. Ik ga naar Benidorm …. Kijken of ik vermist kan raken. Neem mijn dochter wel mee !!

 4. Wie weet duikt hij binnenkort wel op, op een nieuwe postzegel van de Noord-Koreanen.

 5. Hello admin do you need unlimited content for your page ?
  What if you could copy content from other sites, make it pass
  copyscape test and publish on your website – i know the right tool for you, just search in google:
  loimqua’s article tool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>