Simpel nieuws

Het was een kort bericht, maar het maakte mijn hele dag goed. Vooral omdat ik het nooit had durven dromen. Als directeur van het Landelijk Instituut voor Dommeriken (LID) lever ik al jaren strijd tegen onbegrijpelijke nieuwsberichten, gebruiksaanwijzingen en recepten. Lang niet iedereen is zo intelligent als ik en het is mijn doel om deze zaken voor iedereen toegankelijk te maken. Ook voor de wat minder slimme onder ons moet het mogelijk zijn om een gerecht uit de Allerhande klaar te maken of een debat over uitkeringen te volgen.

Kijk naar een willekeurig Journaal en je ziet al gauw wat ik bedoel. Bij ieder onderwerp wordt wel een woord genoemd waarvan je denkt: daar gaat een simpele ziel moeite mee hebben. Vuistregel daarbij is: vier lettergrepen of meer en de dommeriken waarvoor ik strijd raken de kluts kwijt. Daar komt verandering in! Volgens een hoge pief van de NOS worden er momenteel plannen uitgewerkt om elke dag een simpel journaal te brengen dat voor iedereen te volgen is. Weerberichten gaan niet meer over depressies en temperatuurschommelingen, maar dat worden berichten als: trek een jas aan of trek juist géén jas aan. Prachtig toch? Ik heb mijn leden direct ingelicht en één van hen stuurde de volgende dankbare reactie.

Hallo,
Eigenlijk ben ik helemaal niet zoon schrijver. Ja ik bedoel dat heb ik nooit nodig ofzo omdat ik geen werk heb en alles en daarom schrijf ik nooit met de computer enzo. Lezen ook. Maar omdat ik zo blei ben van wat ik van de week op het nuuws hoorde dacht ik ik schrijf daar eens wat leuks over omdat ik dus zo blei ben. Die man van de N.O.S. van het nuuws zij op de radio dat het nuuws straks makkelijker wordt om te begreipen. En dat was hart nodig, omdat voor heel  veel mensen het nu allemaal zo ingewikkelt is en alles. Neem nou laatst we hadden een brief gehad van de gemeente. daar stond in dat er iets in het bestek stond en dat er daardoor een fly-over of zoiets zou worden aangelegt hier. Ik snapte dat niet, want ik éét alleen met bestek dus snapte ik het niet. Mijn vrouw Nel ook niet dus toen hebben we de brief weggegooidt. En toen wilde ik gisteren met de auto naar de UVW-mensen en toen was de straat ineens opengemaakt en kon ik er niet uit met de auto. Volgens die man van het nuuws wordt dat allemaal makkelijker straks. Dan zeggen ze gewoon dat je met de auto kan of dat je niet kan met de auto. Dat is tenminste makkelijk ja toch niet dan? De meneer van het nuuws zij ook dat het met plaatjes gaat en alles. Dus dan komt er in die brief een plaatje met een berg zand en dan kan je zien dat je daar met de auto niet langs kan. Mooi toch? Das tenminste handig. wordt ik blei van.

Groeten van Piet

\"\"

Meer columns op Life is a Bitch!

15 thoughts on “Simpel nieuws

 1. of we bewaren onze kostbare zendtijd, en zenden alle domme mensen terug naar Belgie !!!

 2. Goed idee, maar daar hebben ze er al zoveel! We kunnen ze ook over de landsgrens aan de westkant van Nederland zetten :-)

 3. Piet ? de knecht van Sinterklaas ?
  Ik had hem in dichtvorm gemaakt :-)

  Leuk

 4. Volgens mij, moet ik eerst een keer bij je komen eten(uit de allerhande) om uit te testen of jij zelf wel een slimmerik bent.

 5. Ach … had ie ook maar naar Sinterklaas moeten luisteren.

  Piet is intelligenter dan je denkt.

  Schrijft moeilijke vierlettergreepwoorden als gemakkelijker en opengemaakt.

  Mien (laat altijd gebruiksaanwijzingen hardop voorlezen in de winkel)

 6. Simpele zielen. Als zij de basis voor toekomstig Nederland vormen dan hebbe God onze zielen bij voorbaat.

  Goed neergezet.

 7. Hier kom je even mooi weg met een berg taalfouten

  Leuk onderwerp, leuk neergezet…

  Even een tip voor Piet: Het jeugdjournaal brengt het nuuws ook simpel en begrijpelijk

 8. Kwiezel,
  op een of andere manier past dat laatste niet bij jou..vind ik.
  En ik bedoel dit als een compliment..

  groet,
  louis

 9. Toch knap van Piet: Hij schrijft ‘UVW-mensen’ wél goed. Ik vermoed dat er toch een soort van taalvirtuoos in Piet schuil gaat…

  Goeie column, ook zonder plaatjes!

 10. jammur dat er geen plaatjes bijzijn. Wand dan hat ik er meer van gesnapt snap je wel?

  TOP, erg van genoten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>