Slaap lekker verder

Zoals hij daar zat, vond ik het zelfs een beetje aandoenlijk. Oud, slapend en een bril op het puntje van zijn neus. Ik moest denken aan mijn opa, die ook wel eens in zijn stoel in slaap viel, terwijl mijn oma zat te kletsen met haar zus. Een oudemannenkwaaltje denk ik. Nou ja, kwaaltje, dat weet ik zo net nog niet. Ik denk dat mijn opa er niet rouwig om was dat hij het nieuws miste dat de zoon van de buurvrouw, die vroeger in het dorp naast de bakker woonde, bij Harmsen weg was en nu waarschijnlijk voor zichzelf zou gaan beginnen. Of dat postbode Siemen de Margriet afgelopen week wéér een half uur later had bezorgd dan normaal. Opa lag intussen in alle rust heerlijk te snurken en miste dat alles. Het zomaar in slaap vallen is gelukkig de enige vergelijking tussen mijn opa en deze oude man.

Bruut werd de oude man wakker gepord. ˮHeinrich, wakker worden! De rechter riep net dat je  levenslang krijgtˮ tetterde de advocaat hem in zijn oor. Heinrich schrok wakker en mompelde: ˮHuh, wat?ˮ  ˮSchoften zijn het, ik ben veel te oud voor de bajes, hoe durven ze?ˮ snauwde hij. Zo moet het gegaan zijn vorige week in de rechtbank van Aken. Heinrich Boere stond er terecht voor de laffe moord op drie landgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Vrijwillig had Boere zich in 1940 aangesloten bij een doodseskader van de SS, dat als doel had tegenstanders van de nazi’s in Nederland uit te schakelen. Je zou kunnen stellen dat Boere zijn werk zeer matig deed, aangezien hij met zoveel tegenstanders van de nazi’s in de buurt maar drie keer kon turven tijdens de héle oorlog. Desalniettemin blijft het een daad die niet onbestraft mag blijven. Er wordt van mensen wel gezegd dat ze milder worden naarmate ze ouder worden. Zo niet Boere. Waar je zou verwachten dat hij als 88-jarige zijn zonden zou overzien en excuses zou maken aan nabestaanden, hoor je uit zijn mond niets anders dan gezever over zijn gezondheid en dat hij al gestraft is. Dat klopt inderdaad, in 1949 kreeg hij al levenslang voor hetzelfde delict. Dat hij vervolgens is ontsnapt, genaturaliseerd tot Duitser en zodoende aan verdere vervolging ontkwam, vertelde hij er even niet bij.

Wat ik graag zou willen weten is waar hij over droomde in de rechtbank, terwijl de rechter het vonnis uitsprak. Verscheen er een glimlach tussen zijn rimpels, terwijl hij droomde over hoe hij een kogel tussen de oren van Teun de Groot mikte? Of droomde hij misschien over hoe goed de borrel smaakte, waarmee hij en zijn Freunde toostten op de goede afloop? Ik gun Heinrich veel slaap op een koud bed achter de tralies en zo snel mogelijk nog veel meer slaap, maar dan tussen zes planken.

\"2010-03-27-j\"

4 thoughts on “Slaap lekker verder

  1. gezien zijn gezondheid zal de laatste zin eerder plaats vinden dan menigeen verwacht…

  2. Wel een heel grote stap van het beeld van je opa die vredig lag te knorren op zijn oude dag en deze gewetenloze misdadiger. De ene overeenkomst is namelijk dat ze beiden oud zijn. De andere is dat ze beiden de oorlog hebben meegemaakt. Maar daar houdt het wat mij betreft ook mee op.

  3. Je punt is helder. De straf is meer dan terecht en deze moordenaar moet deze uiteraard ook gewoon krijgen. Net als iedere andere mafketel die zo’n daad begaat! Hoop dat deze man in 1 cel zit met één van die katholieke kinderverkrachters en dat deze laatste z’n seksuele voorkeur ondertussen heeft bijgesteld naar een leeftijd die 70 jaar hoger ligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>