Twitterstilte

Mijn Twitter-account was zaterdagavond een kwartier lang stil. Precies zoals de initiatiefnemers van de #twitterstilte voor Alphen dat graag wilden. Om zo medeleven te tonen voor de nabestaanden van de schietpartij in een winkelcentrum. Ik was iets anders aan het doen. Koffie drinken. Na een bord rijst met kip is er niets lekkerder dan dat. Ook na een willekeurige andere maaltijd trouwens. Ik genoot intens van de geur van versgemalen koffie en zakte diep weg in een stoel. Mijn gedachten gingen uit naar niets. Helemaal nergens aan denken, heerlijk. Ik dacht niet aan de lekkende stortbak, niet aan de vaatwasblokjes van Dreft, die ik vergat bij de AH. En ook niet aan de slachtoffers van de aanslag in Alphen. Ik dacht gewoon aan niks en dronk mijn koffie.

Onbewust gaf ik gehoor aan de twitterstilte. De starters van deze actie kunnen trots op me zijn. Eerlijk gezegd was ik ook wel toe aan een kwartiertje rust. De hele dag niets anders gedaan dan tweets vol afschuw en onbegrip over de schietpartij gelezen en televisie gekeken. Ik zag honderden berichten van woedende twitteraars. Al lezende, voelde ik mij niet anders dan de gemiddelde twitterende Nederlander. Brok in de keel en kippenvel.

Na de eerste achtendertig Journaals met aangrijpende beelden, begon op televisie het geëmmer over wapenvergunningen en zonderlingen in de maatschappij. Gedragsdeskundigen, psychologen en hoogleraren buitelden over elkaar heen om hun plasje te doen over de doodzieke geest van de moordenaar van Alphen. En je weet: dit gaat nog heel lang zo door. Over drie weken weet iedere Nederlander dat de dader in groep acht een uitzonderlijk lage score had op de CITO-toets, vrij laat begon met puberen en dat hij vroeger een konijn had. Vlekkie. Discussies in praatprogramma’s over de vraag of nog thuis wonen op je vierentwintigste nu wel of niet van invloed is op een laffe daad als deze.

Ik plaatste zaterdagavond een kwartier lang geen tweets, maar herdacht ook de doden niet in die vijftien minuten. Mensen herdenken, die je niet kent. Ik zou niet eens weten hoe je dat precies doet. Wel keek ik lang en geïntrigeerd naar de televisiebeelden. Ik probeerde me voor te stellen hoe het zou voelen om betrokkene te zijn van de misselijke slachtpartij. Dat lukte me niet, maar het moet verschrikkelijk zijn.

 

7 thoughts on “Twitterstilte

 1. Sterke bericht Jan Willem

  Het “wie is de schuldige” gezever is inderdaad weer in volle hevigheid losgebarsten. Alllerlei deskundigen worden weer opgeduikeld om deze ramp nog veel groter te maken dan hij al is. Je hebt tevens gelijk als je zegt dat herdenken van mensen die je niet kent “moeilijk” is. Ik heb zelf ook niet zoveel met “collectieve rouw” omdat dit ook nogal eens geinspireerd is door een soort eigen-verdriet. Ken ik daar iemand? Nee; oh gelukkig! Maakt het dat minder erg dan?

  Maar goed; ook ik riep rond 13.00 uur op tot terughoudendheid in berichtgeving. (waarvoor ik overigens voor “hypocriet” werd uitgemaakt) Vond het echter niet echt gepast om mijn vrolijke tweets op dat moment rond te sturen. Maar mijn oproep was meer bedoeld om anderen van deze verschrikkelijke feiten op de hoogte te brengen, zodat men kon kiezen wat men wel- of niet wilde sturen. Ben zelf tot na achten stil geweest omdat ik werkelijk niks zinnigs kon bedenken op die dag.

  Daarna kwam de officiële oproep tot #twitterstilte. En wat me daarbij het meest tegen de borst stuitte, was dat iedereen elkaar begon te bekritiseren over wel- of geen stilte. Dat vond ik dan weer heel jammer; zeker op zo’n dag. Laat iedereen lekker zelf uitmaken of hij wil of niet wil twitteren.

  Nogmaals; gemiste kans om te laten zien dat elkaar in waarde laten, sterker is dan elkaar af lopen zeiken

  Groet, Peter Verbeek

 2. Waarschijnlijk heb ik ook onbewust meegedaan aan de twittersilte. Niet omdat ik herdacht, maar omdat hier op Tenerife niet overal wireless internet is. Uiteraard drong het nieuws uit Alphen aan de Rijn ook hier vrij snel door, maar televisie beelden heb ik niet gezien. Slechts de verhalen op internet.

  Het is inderdaad vreselijk om te horen wat er is gebeurd, maar de vraag is of je het kan voorkomen. Hoewel ik we wel altijd afvraag waar deze mensen de wapens vandaan halen, laat staan een mitarilleur (hoe schrijf je dat eigenlijk?).

  In dat kader las ik gisteren dat een Amerikaanse autodealer de kopers van een auto aanboden om 125 dollar gratis benzine of een pistool te geven. Het bleek dat 80% koos voor het pistool.

  Er zijn heel veel idioten op deze wereld. Laten we er dus maar van genieten, zolang we kunnen…

  Twexit. Wij gaan lekker uit eten, hier op Tenerife.

 3. Dank voor weer een sterke column! Ook ik was stil op Twitter rond die tijd, maar dat had te maken met het feit dat ik in een luchtballon zat, ergens tussen Harfsen en Toldijk… Zorgt overigens wel voor een meditatieve stemming, zo’n vaart!

 4. Was het Douwe Egberts koffie ? Heb je de Nespresso variant al gehad ? Over (her) denken gesproken ….. Senseo van SL gestolen en nu is SL de dief …. mooi ……

 5. Weer goed, goeie (komtie) nuances…
  “Ik was iets anders aan het doen. Koffie drinken. Na een bord rijst met kip is er niets lekkerder dan dat. Ook na een willekeurige andere maaltijd trouwens.”

  Dit is als contrastzin in jouw type schrijven ongelofelijk sterk…
  heel graag gelezen..
  L.

 6. Hoe doorgedraaid is onze soort? Ben best benieuwd hoe bepaalde mensen tot dit soort daden komen; dus onderzoeken a.u.b. Echter, ik kijk al een aantal weken nauwelijks TV meer en daar word ik best blij van. Mooie column!

 7. Sterke column,
  En dan vanmorgen lezen in Trouw dat het landelijke schuttersgilde een ledenwerfcampagne gaat houden. Met name gericht op de jeugd vanaf 12 jaar, met als toetje ter afsluiting schieten met een echt wapern op de schietbaan. Het kan nog gekker. O ja, als motivatie werd gegeven dat men met deze aktie deze sport uit het geheimachtige sfeertje wil halen. (Nu maar hopen dat de overheid hier een stokje voor steekt.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>