Vergeet je organen niet!

Onlangs 18 geworden en nog niet geregistreerd in het Donorregister? Opgelet dan! De kans dat je minister Schippers (Volksgezondheid) binnenkort achter je aan krijgt is groot. Zij gaat jongeren eraan herinneren een donorregistratieformulier in te vullen. Schippers hecht er veel waarde aan dat iedereen zijn keuze voor orgaandonatie vast laat leggen. Je kunt het maar geregeld hebben.

Ik snap het initiatief van de minister niet. In februari gaf ze aan het Nederlandse donorregistratiesysteem niet aan te passen. In plaats van een keuzemoment voor orgaandonatie op je achttiende, was er een plan om iedereen automatisch donor te laten worden. Tenzij betrokkenen daar bezwaar tegen maken. Schippers ziet deze wetsaanpassing echter niet zitten. Volgens haar maakt dit inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht. Maar als je dat recht zo hoog in het vaandel hebt, dan geldt dat volgens mij ook voor het invullen van een registratieformulier. Tenminste, als jongere zijnde zou ik geheel in Schippers-stijl zelf wel uit maken of ik mijn donorkeuze kenbaar maakte of niet. Een reminder vanuit het ministerie is in dat opzicht a complete waste of money.

Ik ga er gemakshalve even van uit dat de minister zelf donor is. Het is te hopen dat ze een uitzondering heeft gemaakt voor haar ogen. Die gun je niemand. Het zal je maar gebeuren. Dat je Schippers’ gezichtsorganen geïmplanteerd krijgt. Nadat haar iets noodlottigs is overkomen natuurlijk, niet eerder. Ogen die problemen wel zien, maar die beelden niet om kunnen zetten naar daadkrachtige acties. Door haar ogen zie je de enorme wachtlijsten voor orgaantransplantaties, maar het enige signaal dat aan je hersenen wordt doorgegeven is: “misschien moeten we de 18-jarigen aansporen om een donorregistratieformulier in te vullen.” In gedachten zie ik Schippers weer even in dat busje zitten na de chemische catastrofe in Moerdijk. Ze zag de donkere gifwolken haarscherp boven het bedrijf Chemie-Pack hangen en dacht deze door drie keer met haar ogen knipperen te kunnen verdrijven. Gewoon vanaf de achterbank van de bus.

In 2009 overleden er in Nederland 135 mensen, terwijl ze op de wachtlijst stonden voor een orgaantransplantatie. Zelfs met de ogen van Edith Schippers zijn dat er teveel. Dat los je niet op met een herinneringsbrief. Ook zonder transplantatie van een gezond verstand begrijp je dat daar meer voor nodig is.

8 thoughts on “Vergeet je organen niet!

 1. Dank je wel Jan Willem, je weet weer helemaal raak te verwoorden wat ikzelf en een heleboel andere mensen denken… Fijn dat je zo sterk bent met woorden!

 2. hoe gaan we donorregistratie afdwingen? van mij mag het, nee moet het. mogelijk gaat jou column helpen.

 3. Wie zelf geen donor is mag niets ontvangen. Kijken wie er dan allemaal het donorcodicil invult.

 4. Een wat serieuze column deze keer. Niets mis mee, maar de volgende column graag voorzien van wat meer humor en jolijt.

 5. Mathijs, het is echt te kort door de bocht om iedereen die niets wil doneren, niets te laten ontvangen. Bij mijn oudlief (overleden) is op zijn 11e een chronische ziekte ontdekt, waardoor hij een harttransplantatie nodig had. Dit betekende echter ook dat hij geen donor kon zijn. Ook bijv. mensen die kanker hebben gehad, mogen nooit meer donor zijn en dit zijn 2 voorbeelden van de vele mensen die gewoon nooit kunnen doneren.

  In vele gevallen is het al vrij vroeg bekend dat mensen ooit een orgaan nodig hebben. Waar dat niet zo is: wil jij dat mensen eerst een jaar ingeschreven hebben gestaan voordat ze in aanmerking komen of hebben ze dan gewoon pech gehad? Of komen ze toch in aanmerking als ze er flink voor betalen? Misschien mogen ze het compenseren met een x-aantal uur aan vrijwillligerswerk hebben gedaan of zo?

  Het is veel belangrijker om mensen duidelijk en vooral eerlijk te informeren! Orgaandonatie is niet zaligmakend en hoewel ik blij ben met de extra jaren die ik heb mogen doorbrengen met oudlief, zal ik er in de huidige situatie (geen partner, geen kinderen) niet voor kiezen om daarvoor in aanmerking te komen (mocht dat nodig zijn). Vele mensen hebben terechte vragen en twijfels omtrent donatie en die moeten eerst uit de wereld geholpen worden.

  Mijn organen mogen gewoon aan degene worden gegeven die ze het hardste nodig heeft: zonder voorwaarde. Nou ja, ik hoop er op ééntje. Dat ze alles uit hun reservetijd zullen halen wat maar mogelijk is. En of men dan 1 of 15 jaar met mijn cadeautje doet: nee, dat interesseert me geen bal. Zolang ze maar genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>