Verward

Een waxinelichthouder! Dát gooide een toeschouwer naar de Gouden Koets op Prinsjesdag. Ik begrijp dat niet iedereen het beste voor heeft met het Koningshuis. Dat mensen dat graag willen uiten snap ik ook. Maar een waxinelichthouder? Niet bepaald een werpattribuut waar ik aan denk als ik iemand eens flink de stuipen op het lijf wil jagen. Ik denk dat de gemiddelde huisraad betere alternatieven biedt. Mieter maar eens een broodrooster, een krat bier of een espressomachine naar een automobilist. Tien tegen één dat hij minimaal zijn wenkbrauw optrekt. Ja, als je dan toch een signaal af wil geven, laat dan in ieder geval zien dat je er goed over nagedacht hebt.

Het doelwit van de beste man was Koningin Beatrix. Hij had kunnen weten dat er heel wat voor nodig is om haar angst aan te jagen. Want na de Suzukistumper en de Damloeier is zij wel wat gewend. Moet je natuurlijk niet aankomen met een waxinelichthouder. Op zijn minst een ongelukkige keuze van de Haagse oproerkraaier. De krant meldt volledig ten overvloede dat de waxinewerper een verwarde man is. Alsof mensen die geestelijk in orde zijn ook eerst twee uur op zoek gaan naar een waxinelichthouder, dan een eeuwigheid in het oranje langs de route wachten op de Koningin en haar vervolgens bekogelen met zo’n ongewoon attribuut.

Tóch heeft deze verstrooide dorpsgek iets moois over zich. Hij doet geen enkele moeite om te verhullen dat hij niet helemaal spoort. Hij weet dat hij af en toe een beetje gek uit de hoek komt en accepteert dat van zichzelf. Hij pist eens tegen de schutting van een buurtbewoner of houdt de wijk met luidkeels geraaskal uit zijn slaap. Geeft allemaal niet, want mensen in zijn omgeving weten dat hij verward is en houden rekening met hem. Er zijn er genoeg die óók verward zijn, maar dat totaal niet in de gaten hebben. Laat staan dat ze er rekening mee houden.

Koningin Beatrix zélf bijvoorbeeld, die zag er ook tamelijk verward uit op Prinsjesdag. Als je accepteert dat er zóveel open deuren en nietszeggende zinnen in je belangrijkste speech van het jaar staan, dan ben je er toch niet helemaal meer bij? Dan laat je toch zien dat je je onderdanen niet meer serieus neemt? Zo zei ze bijvoorbeeld: “Een harmonieuze samenleving is gebouwd op respect, verdraagzaamheid en wellevendheid. Dat vergt geven en nemen, tolerantie maar ook aanpassing.” Waarom zo inhoudloos vraag ik me af. Waarom niet een kleine traan laten en met een trillende stem zeggen dat je de manier waarop mensen tegenwoordig met elkaar omgaan spuugzat bent? Dan toon je tenminste emotie en maak je indruk op je volk. In ieder geval op mij.

Beatrix niet. Van begin tot eind bleef ze oeverloos holle termen spuien in de troonrede. Altijd heb ik haar een sympathieke vrouw gevonden, maar met deze troonrede heeft ze me in verwarring gebracht. Ik ga maar eens op zoek naar mijn waxinelichthouder. Om een kaarsje te branden voor alle verwarde mensen in dit land.
\"\"

Meer columns op Life is a Bitch!

14 thoughts on “Verward

 1. Errug goed JW!! Bij de eerste alinea’s heb ik hardop zitten lachen (verwarde buurvrouw, dachten de buren misschien??) Later brok in m’n strot om jouw beschrijving van de hypocrise van onze koningin. Wat een waarheid.
  ans

 2. Goed statement, actueel en persoonlijk. En mooi compact verwoord. Lees ook Nico Dijkshoorn vandaag op nu.nl. Zijn idee over waxinelichtjes.

 3. Las dit artikel ook met genoegen. Vooral de kritische punten over het staatshoofd getuigen van wellevendheid.Mijn persoonlijke keus zou toch een verdediging betreffen van de man. Iemand zonder psychiatrische aandoening kan dit toch ook doen?

 4. Heel sterk, deze – nou ja, ben inmiddels niet anders gewend eigenlijk. Ik heb me de hele week al afgevraagd, wat iemand nou toch moet bezielen om naar zoiets als een waxinelichthouder te grijpen. En dan de troonrede. Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik zelfs live gekeken heb en er geen woord van heb meegekregen. Volkomen inhoudloos en ongeïnspireerd.

 5. Als één niet genoeg is, dan gaan we toch gewoon collectief waxinelichtjes branden? Als brandend statement van een volk in verwarring

  Je zet dit mooi neer, een krachtig stuk met een lief einde…

 6. Hij is weer echt goed en extra mooi dat je het verhaaltje rondbreidt.

 7. ‘k vind dit de mooiste die ik heb gelezen. Een stuk waarbij de humor aanwezig is, en de gebruikelijke mooie vondsten..maar niet het belangrijkste zijn.

  “Waarom niet een kleine traan laten en met een trillende stem zeggen dat je de manier waarop mensen tegenwoordig met elkaar omgaan spuugzat bent? Dan toon je tenminste emotie en maak je indruk op je volk. In ieder geval op mij.” Deze raakt me enorm en vind ik er booenk..boven op..

  en ja die laatste zin, da’s een uitsmijter waar je U tegen zegt..allee, waar ik u tegen zeg…

  groet,
  Louis

 8. Dit is een echte actualiteitencolumn, via het voorval van het waxinelichtje geef je een diagnose van onze maatschappij. Verwarring is wel het kernwoord en waxinelichtjes opsteken een ontzettend mooi gebaar. Prachtige column…

 9. Ha Kwiezel,

  Leuke website hiero.
  Zeker de funfoto’s voorzien van jouw ondertitieling spreken aan.
  Grappig dat je de reacties van CX-ers op jouw columns op ColumnX hier overneemt. Hendig.

  Groet,

  Mien from ColumnX

 10. Suggestie: sla in geval van een demissionair kabinet prinsjesdag voortaan maar over, evenals de nabeschouwingen. Zou voor onze Hare Majesteit een verlossing zijn. Leve de koningin.

  Verrassend slot.

 11. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am happy to show that I have a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot surely will make sure to don?t forget this web site and provides it a glance regularly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>