Visite

In een Haags bruin café raakte ik maandagavond in gesprek met een bediende van koningin Beatrix. Zijn hoofdtaak is het verzorgen van de visite op paleis Noordeinde. Hij had een loodzware dag achter de rug en was nu zelf toe aan een borrel. Na de val van de regering had hij veel gasten moeten ontvangen vandaag. Zoonlief Willem-Alexander was druk met het aanmoedigen van Olympiërs in Vancouver dus had hij alles alleen moeten doen. Daarnaast had hij ook nog eens te maken met een chagrijnige koningin, omdat die haar welverdiende skivakantie af had moeten breken. Ik besloot de beste man een biertje aan te bieden en vroeg hem naar zijn belevenissen van de dag.

De drukte kwam al vroeg op gang met het bezoek van Jan Peter om half negen. Hij wilde graag anderhalf zoetje in zijn koffie en had ook om een kaakje gevraagd. Bea wist via de Twitter van Maxime Verhagen natuurlijk allang dat de premier zijn ontslag zou komen indienen en probeerde hem nu een beetje te troosten. “Geeft niks hoor Jan Peter, je partijgenoten gunnen je vast een vijfde poging” sprak ze teder tot de aftredend premier. “Maar het is zo oneerlijk majesteit, die ondeugende Wouter doet het allemaal expres”. De bediende vertelde me dat Jan Peter tijdens zijn bezoek tot driemaal toe luid snotterde in zijn lichtgroene CDA-zakdoek.

Iets over tienen arriveerde Wouter Bos bij het paleis. Hij oogde wat vermoeid, maar was in een goed humeur. Wouter werd een koffie verkeerd geserveerd. Beatrix twijfelde of ze hem ook een koekje zou geven en besloot daar nog even mee te wachten. “Ach weet u majesteit, ik werd een beetje duizelig van al dat gedraai en daarom wilde ik nu gewoon eens mijn poot stijf houden. En de miscommunicatie tussen Maxime en mij komt hoofdzakelijk doordat ik hem niet kan verstaan” vertelde Wouter. De bediende vertelde me dat de koningin Wouter  vervolgens een draai om zijn oren gaf en hem verweet dat hij alleen maar de wijsneus uithing zonder echt zijn best te doen”. Na de lunchpauze had de bediende een nogal zenuwachtige André Rouvoet binnengelaten. De vorige keer was hij ook al erg nerveus geweest en had drie keer moeten plassen tijdens zijn bezoek. André vertelde de koningin dat hij nog het meest verbolgen was over het feit dat Jan Peter en Wouter de verjaardag van Eimert van Middelkoop hadden versjteerd. Die had tijdens de laatste ministerraad op appelkruimelvlaai getrakteerd, maar dat werd in de sfeer van cake bij een begrafenis genuttigd. “Lieve André, ik waardeer al je zalvende bemiddelingspogingen enorm, maar trek het alsjeblieft niet teveel aan” sprak Bea hem bemoedigend toe.

Ik vroeg de bediende welke herinnering aan deze dag het meest bij zou blijven. Hij antwoordde dat dat toch wel het bezoek van Mariëtte Hamer moet zijn geweest. Die vertelde Beatrix dat ze afgelopen weekend een ‘Goede Tijden Slechte Tijden-marathon’ had georganiseerd, zodat ze de ellende van vrijdagnacht een beetje van zich af kon zetten. Ik lachte naar de bediende en zei dat ik jaloers was op zijn baan. Ook vroeg ik nog even naar het bezoek van Geert, maar die was nog niet geweest. Hij had gebeld dat hij geen zin had in koffie en liever ’s avonds op visite kwam met een fles champagne om samen met Hare Majesteit een toost uit te brengen. Het was een mooie dag.

\"\"

5 thoughts on “Visite

 1. Bea iser maar druk mee.
  Ik hoop dat bea haar politieke dieren één opdracht mee wil geven. beste kinderen stop toch met deze ego tripperij en denk aan mij en daardoor aan het landsbelang

 2. Doe mij toch maar je oude manier van schrijven! Vind ik leuker! Buiten dat snap ik totaal niet wat hier je bedoeling van is en wat je duidelijk wil maken. Ik heb liever een mening over jouw column waar ik het mee eens of oneens ben!

 3. Leuk verhaaltje, maar een te hoog theekransgehalte.

  Waarom moet Bea zich zonodig nog overal mee bemoeien.

  Houd het dan nooit op.

 4. Volgens mij steekt het je gewoon dat jij met het plebs praat (soort zoekt soort natuurlijk) zoals de bediende terwijl JP mag bellen met de koningin voor zijn zoveelste ontslag. Werd de overheid maar als bedrijf bestuurd, dan was er nooit een Balkenende 2,3,4 geweest!

  Inderdaad een hoog theekransgehalte, die ouwe van jou zegt zelden wat zinnigs en zeker niet als het JP betreft, maar nu heeft ie een punt (alleen het theekransgehalte uiteraard).

 5. Dank voor de comments heren! Bij zulke politici kan het niet anders dan dat het theekransgehalte hoog is. Soms gaat het om beeldvorming en ik denk dat lezers zich deze situatiebeschrijving prima voor kunnen stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>