De zaak van Orka Morgan

Ik lees dat de orka Morgan een advocaat krijgt. Vorig jaar werd de koortsige Morgan uit de Waddenzee gevist en lange tijd vertroeteld in Dolfinarium. Gelukkig voor hem knapte hij lekker op. Orka Morgan is nu topfit en staat weer te trappelen om baantjes te trekken in de oceaan.

Echter, onderzoekers van diverse instanties achten het onverantwoord dat Morgan wordt uitgezet in zijn oorspronkelijke leefomgeving. Daarin zou hij niet kunnen overleven zonder zijn familie. Nu bestaat er een heuse Orka Coalitie, die met hulp van een advocaat wil zorgen dat Morgan alsnog uitgezet wordt. Inhoudelijk weet ik vrij weinig van orka’s, behalve dan dat je zo’n beest niet tegen wilt komen als je ligt te dobberen op je paarse opblaaskrokodil. Maar een rechtszitting met een advocaat over uitzetting van een orka? Dat moet een grap zijn!

Neem alleen al het vervoer naar de rechtbank, een mega klus lijkt me. Tenminste, ik neem aan dat visboer Koelewijn met zijn aanhanger niet even zo’n zwart-witte zeekanjer, ter grootte van zijn Spakenburgse tussenwoning, naar het gerechtshof vervoert. Er zit daarom weinig anders op dan de zitting te organiseren bij Morgan thuis, in Dolfinarium. En dat lijkt me toch verre van ideaal. Een publieke tribune gevuld met een roedel walrussen, die onophoudelijk zitten te klapperen met hun platte poten. Griffiers drukdoende met het terug koppen van strandballen naar de zeehonden en natuurlijk Morgan zelf, zenuwachtig boven het water uit springend in zijn bassin. Knappe advocaat die in zo’n circusvoorstelling nog een verstaanbaar pleidooi weet te houden – op basis van God mag weten wat – voor de orka. En stel dat hij succes heeft, wat dan?

Ik voorzie een grootschalige inzet van raadsheren bij andere dierenzaken. Legbatterijkippen bijvoorbeeld. In gedachten zie ik een karrenvracht parelhoenders in Piri Piri-polonaise afreizen naar de rechtbank. Rechters die hun houten hamers aan gruzelementen slaan in een poging de kakelende kippen tot de orde te roepen. En wat te denken van de viervoetige bewoners van toekomstige megastallen? Ondanks dat de rechterlijke macht het al loeidruk heeft, willen zij vast en zeker ook op een wachtlijst voor een pro-Deoadvocaat.

Terug naar de uitzetting van orka Morgan. Het voorstel van de Orka Coalitie om daar een advocaat voor te regelen is geen grap. Eerst was er de introductie van animal cops. Daar komen nu animal lawyers bij. Nou, de warme pleitbezorger van de dierenpolitie, Dion Graus van de PVV, kan tevreden zijn. De rechtsstaat voor de dierenwereld is compleet. Dat de eerste dierenadvocaat wordt ingeschakeld om een grote zwemmende vreemdeling Nederland uit te zetten komt de PVV niet verkeerd uit in verkiezingstijd!

19 thoughts on “De zaak van Orka Morgan

 1. Mag ik mijn waardering uitspreken voor de onderkoelde, satirische toonzetting van dit stuk? Ik heb genoten en geschaterd.

 2. Pingback: Tweets die vermelden De zaak van Orka Morgan -- Topsy.com

 3. Hoi Jan Willem,

  Prachtig en knap om in dit artikel zoveel items onder de loep te nemen.

  Groet

  Gerrit

 4. wat bij mensen niet lukt, lukt vaak wel bij de dieren. dit geeft hoop voor onze toekomst

 5. Ernst hoort ook bij het leven. Mensen kunnen voor dieren in rechten optreden, zoals zij dit ook voor minderjarigen en geestelijk gehandicapten kunnen doen. Dierenrechten horen in de Grondwet worden opgenomen en natuurlijk te worden nageleefd.

 6. Dat doordenken in razend tempo..de stel datjes, de JW-steldatjes…dat vind ik zó leuk!
  Trouwens…een hele mooie openingsalinea

  “Orka Morgan is nu topfit en staat weer te trappelen om baantjes te trekken in de oceaan.”

  mooi!
  louis

 7. Leuke bijdrage met humor. Derde tekstblok zou iets ‘kalmer’ mogen. Maar dat is persoonlijk.

 8. Wederom geweldig geschreven, lekker vlot!
  Die publieke tribune met walrussen spreekt wel tot mijn verbeelding :-)

 9. De referentie naar de politiek is leuk…

  Ook leuk: “Tenminste, ik neem aan dat visboer Koelewijn met zijn aanhanger niet even zo’n zwart-witte zeekanjer, ter grootte van zijn Spakenburgse tussenwoning, naar het gerechtshof vervoert.”

 10. Alleen al het feit dat de orka staat te trappelen lijkt mij een bezoek aan het Dolfinarium meer dan waard. ;-)
  PVV en PVD zijn vast tevreden.
  Met plezier gelezen

 11. Ja, een moeilijk dilemma………maar een Orka hoort natuurlijk NIET in gevangenschap! Hoop dat het goed gaat met dit dier!!!

 12. Er zijn twee echte keuzes.

  1 afmaken, immers alleen overleven orka’s niet en de familie is niet te vinden.
  2 Gevangen houden, al dan niet in het dolfinarium.

 13. Gevat.
  Sluit mij aan bij de reacties.
  Je verdient een column in het lijfblad van de PVD en PVV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>